Predsjednik Sabora Luka Bebić primio predsjednicu parlamenta Islanda Jóhannesdóttir

Zagreb - Island može puno naučiti iz iskustva Hrvatske u pregovorima s EU-om i dvije zemlje mogu se međusobno podupirati u tom procesu, a tomu u prilog idu i dobri bilateralni odnosi, izjavila je predsjednica islandskog parlamenta (Althingia) Ásta R. Jóhannesdóttir nakon susreta s predsjednikom Hrvatskoga sabora Lukom Bebićem.

"Jako cijenim dobru volju i savjete koje dobivamo od Hrvatske. Mi možemo puno naučiti iz vašeg pregovaračkog iskustava s EU-om i vjerujem da se Hrvatska i Island mogu međusobno podupirati u cjelokupnu procesu. Stoga su nam dobri odnosi koje smo uspostavili s Hrvatskom vrlo korisni", rekla je u izjavi za novinare Jóhannesdóttir, koja boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. Island je ljetos podnio zahtjev za članstvo u EU-u i nada se da će uskoro i službeno dobiti status zemlje kandidatkinje i početi pregovore, dodala je.

Bebić je rekao novinarima da se sa svojom islandskom kolegicom dogovorio o "međusobnoj potpori glede pridruživanja Europskoj uniji" te da su islandsko-hrvatski odnosi "dobri i prijateljski, koje još treba razvijati". Ovo je prvi posjet jednog čelnika islandskog parlamenta nakon uspostave diplomatskih odnosa dviju država, kazao je Bebić, podsjetivši da je Island prva zemlja koja je priznala Hrvatsku.

Jóhannesdóttir je pozvala Bebića u službeni posjet Islandu, koji će, kako je rekla, još više osnažiti odnose dvaju parlamenata, a on je sa zadovoljstvom prihvatio njezin poziv.

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina