Predsjednik Sabora Luka Bebić primio izaslanstvo Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je izaslanstvo Povjerenstva za vanjsku politiku Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na čelu s predsjednikom Povjerenstva Slavkom Matićem. Razgovaralo se o ukupnim bilateralnim odnosima i o procesu pristupanja Hrvatske i Bosne i Hercegovine Europskoj uniji i NATO-u.

U razgovoru je obostrano izraženo zadovoljstvo bilateralnim odnosima koji su ocijenjeni kao dobri, prijateljski i dinamični.

Predsjednik Povjerenstva za vanjsku politiku Zastupničkog doma PS BiH Mihalić zahvalio je Hrvatskoj na spremnosti da Bosni i Hercegovini pomogne u ostvarivanju njezinih vanjskopolitičkih ciljeva, prije svega u priključenju Europskoj uniji i NATO-u. Rekao je kako je BiH spremna koristiti se hrvatskim iskustvima na putu u EU i NATO, te je u vezi s time kao dobrodošlu pozdravio parlamentarnu suradnju, posebice na razini odgovarajućih odbora. Hrvatskoj je vladi zahvalio na potpori koju pruža povratku Hrvata u BiH, kao i znanstvenim i kulturnim institucijama na području BiH istaknuvši kako se „u međuvremenu sve više uviđa da znatnu korist od takve vrste pomoći imaju i drugi narodi koji žive u BiH“. U vezi s neriješenim pitanjima između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, predsjednik Povjerenstva Slavko Matić izrazio je želju da se o njima razgovara u prvom redu na stručnoj razini, kako bi se izbjeglo nepotrebno politiziranje.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić istaknuo je da o problemima treba razgovarati „u prijateljskom duhu, uz poštivanje suvereniteta Bosne i Hercegovine kao i interesa triju konstitutivnih naroda i svih građana BiH“. Kao jedna od potpisnica Daytonskog sporazuma, Republika Hrvatska „se zauzima za očuvanje temeljnih načela ravnopravnosti i konstitutivnosti“ u BiH, rekao je predsjednik Sabora. Potvrdio je da BiH s hrvatske strane može očekivati potporu učvršćenju bosansko-hercegovačke države, te je oštro odbacio sve najave njezine destabilizacije. Zauzeo se za jačanje bilateralne suradnje, osobito na području borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije. Izrazio je očekivanje da će Međudržavno diplomatsko povjerenstvo za granicu uskoro nastaviti s radom, te je podržao što skorije pronalaženje rješenja za Luku Ploče, kao i punu implementaciju Ugovora CEFTA 2006 koja bi mogla pridonijeti boljoj gospodarskoj suradnji i daljnjem povećanju opsega trgovinske razmjene.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora