Predsjednik Sabora Luka Bebić nazočio svečanosti povodom Dana Oružanih snaga RH

Karlovac - Na središnjoj proslavi 17. obljetnice Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske na stadionu NK "Karlovac" je u nazočnosti predsjednika Republike Stjepana Mesića, predsjednika Sabora Luke Bebića, premijera Ive Sanadera te mnogobrojnih uzvanika pred nekoliko tisuća posjetitelja održan vojni program i odana počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. 

Čestitavši Oružanim snagama obljetnicu, predsjednik Mesić je istaknuo da Oružane snage usklađeno djeluju s mirnodopskim snagama međunarodne zajednice zbog čega je Hrvatska i postala nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a te dobila pozivnicu za članstvo u NATO. Upravo je pozivnica u NATO priznanje hrvatskim Oružanim snagama za reforme i Hrvatskoj za demokratsku tranziciju, kazao je Mesić. Podsjetio je da Oružane snage osim obavljanja svojih ustavnih zadaća sudjeluju u izgradnji međunarodnog mira u ukupno 16 mirovnih operacija diljem svijeta. 

Čestitavši obljetnicu Oružanim snagama, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić kazao je da je 17 godina maleno razdoblje, ali je upravo u tome razdoblju Hrvatska, zahvaljujući hrvatskim braniteljima i prvom predsjedniku Franji Tuđmanu, pobijedila u Domovinskom ratu i zatim postala čimbenikom mira u svijetu. Zato je "tih 17 godina važna prekretnica u višestoljetnoj hrvatskoj povijesti", dodao je. 

Premijer Ivo Sanader podsjetio je na teške početke stvaranja Hrvatske vojske i naglasio da je Hrvatskoj rat bio nametnut, da se branila, a imala se pravo braniti, i da je u toj borbi pobijedila. "Pobjedom smo ostvarili slobodu i nezavisnost domovine, a pozivnicom u NATO svrstavamo se među najrazvijenije i najnaprednije demokracije, među kojima će naše vrijednosti dugoročno biti zaštićene", kazao je premijer Sanader. 

Nakon programa predsjednici Mesić, Sanader i Bebić te drugi uzvanici posjetili su Vojarnu "Domobransku" i predali na uporabu obnovljen dio vojarne i Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske.

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina