Predsjednik Sabora Josip Leko sudjeluje na 10. konferenciji predsjednika parlamenata SEECP-a

Ohrid - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sudjeluje na 10. konferenciji predsjednika parlamenata država sudionica Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP), koja se u ponedjeljak i utorak održava u Ohridu. Konferenciju je otvorio predsjedajući SEECP-a predsjednik Sobranja Republike Makedonije Trajko Veljanoski, a na dnevnom su redu gospodarska kriza s naglaskom na ulozi parlamenata u regionalnoj suradnji te inicijativa za osnivanje Parlamentarne skupštine SEECP-a.

Predsjednik Hrvatskoga sabora u svojem je govoru podsjetio da će Hrvatska 1. srpnja pristupiti Europskoj uniji naglašavajući da je to iznimno značajno za zemlje u regiji jer pokazuje da se napredak u izgradnji države i društva može ostvariti ako su ciljevi jasni i motivirajući. „Ipak, i nakon 1. srpnja, regionalna suradnja ostat će prioritet hrvatske vanjske politike. Na taj način želimo pridonijeti pretvaranju regije u područje suradnje mira, stabilnosti i gospodarskog prosperiteta“, istaknuo je Leko. Dodao je kako je Hrvatska spremna svojim iskustvom i znanjem biti oslonac zemljama u regiji na njihovu putu u EU. Zauzeo se za jaču gospodarsku suradnju zemalja EU-a i Jugoistočne Europe. Podsjetio je da će Hrvatska zbog obveza koje proistječu iz članstva u EU-u od 1. srpnja istupiti iz CEFTA-e, ali je izrazio uvjerenje da će se malo toga promijeniti u pristupu Hrvatske tržištima Jugoistočne Europe. Leko u toj regiji vidi potencijal za gospodarski razvoj, a za Europsku uniju prostor mogućega novog investiranja, posebice u infrastrukturu i energetiku.

-Za Hrvatsku je posebno važna bolja prometna povezanost te će u skladu s mogućnostima nastaviti gradnju na cestovnom koridoru Vc, kao i pripreme za izgradnju zajedničkog mosta između Hrvatske i BiH na rijeci Savi, rekao je Leko. Podržao je i druge regionalne inicijative poput Dunavske strategije i Jadransko-jonske inicijative. Zaključio je kako se kriza najlakše može pobijediti pojačanom međusobnom suradnjom. Leko se zauzeo da nacionalni parlamenti, u okviru svojih nadležnosti, daju poticaj vladama za otvaranjem novih prostora zajedničkih gospodarskih aktivnosti.

Proces suradnje u Jugoistočnoj Europi okuplja Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Crnu Goru, Grčku, Hrvatsku, Makedoniju, Moldaviju, Rumunjsku, Sloveniju, Srbiju i Tursku. Od parlamentarnih izaslanstava u utorak se očekuje usvajanje zajedničke deklaracije i zajedničke izjave.

Autor: Ured predsjednika Sabora