Predsjednik Sabora Josip Leko sudjelovao na komemoraciji u Jasenovcu

Jasenovac - Kolonom sjećanja od Memorijalnog muzeja do spomenika "Cvijet" u Spomen-području Jasenovac započelo je danas obilježavanje 69. obljetnice proboja logoraša iz ustaškoga koncentracijskog logora Jasenovac u kojem je tijekom 1 337 dana njegova postojanja ubijeno više od 83 tisuće osoba. Uz preživjele logoraše na komemoraciji nazoči državni vrh: predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović, predstavnici diplomatskog zbora, vjerskih zajednica, nacionalnih manjina, antifašističkih udruga, gosti iz drugih dijelova Hrvatske i inozemstva. 

-Nikada se više ne ponovio takav zločin, poručili su preživjeli logoraši. Zajednička je to poruka i svih danas okupljenih u Jasenovcu. Komemoracija se održava u znak sjećanja na 22. travnja 1945., dan proboja zatočenika iz jasenovačkog logora te u počast stradalim i preživjelim zatočenicima toga najvećega koncentracijskog logora u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Od 1073 logoraša, koliko ih je 22. travnja 1945. bilo u logoru, u proboj ih je krenulo 600, a preživjelo samo stotinjak. Preostalih 473, koji nisu krenuli u proboj, ubijeni su i spaljeni. Istog dana 1945. počeo je i proboj zatočenika Kožare, dijela logora u mjestu Jasenovcu. Od 167 zatočenika proboj je preživjelo njih 11. 

Koncentracijski logor Jasenovac od kolovoza 1941. do 22. travnja 1945. bio je logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. Do sada je utvrđeno da je na desetak lokaliteta toga logorskog kompleksa ubijeno više od 83 tisuće osoba, od čega više od 20 tisuća žena te 20101 dijete do 14 godina. Žrtve su bile Srbi, Romi, Židovi, Hrvati, antifašisti. Iako Javna ustanova Jasenovac stalno radi na utvrđivanju broja žrtava, njihov konačan broj ostat će nepoznanica jer su mnogi od logoraša ubijeni čim su dovedeni, prije nego što su bili evidentirani. 

Nazočnima na komemoraciji obratili su se: predsjednica Upravnog vjeća Spomen-područja Jasenovac Nataša Matušić, predsjednici Republike i Sabora Josipović i Leko te predsjednik Vlade Milanović. Na kraju komemoracije položeni su vijenci i održana je molitva predstavnika vjerskih zajednica. (Hina)
 

Autor: Hina