Predsjednik Sabora Josip Leko primio potpredsjednicu slovačkog parlamenta Janu Laššákovu

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je potpredsjednicu Nacionalnog vijeća Slovačke Republike Janu Laššákovu i izrazio zadovoljstvo što tim susretom mogu potvrditi prijateljske i partnerske odnose dviju država.

Dobru suradnju Hrvatske i Slovačke potvrđuje i to što je Slovačka bila prva država članica EU-a koja je ratificirala hrvatski pristupni ugovor, kazao je predsjednik Sabora. Izrazio je interes za slovačkim iskustvom u radu parlamenta i vlade nakon ulaska u EU i u vezi s time se zauzeo za to da se međuparlamentarna suradnja Hrvatske i Slovačke podigne na razini parlamentarnih radnih tijela.

Potpredsjednica slovačkog parlamenta izrazila je zadovoljstvo što u posjet Hrvatskoj dolazi u kratkom razdoblju prije njezina ulaska u EU te je pohvalila napore hrvatskog parlamenta i vlade u ispunjavanju svih pristupnih kriterija za EU. Posebno je visoko ocijenila način na koji je hrvatska riješila pitanje nacionalnih manjina. Glavni je cilj ovog posjeta uvjeriti Hrvatsku u želju Slovačke za daljnjim razvijanjem dobrih odnosa dviju država, kazala je potpredsjednica Laššáková.

Slovački su građani, prema njezinim riječima, dosta prosperirali od članstva u EU-u zahvaljujući tome što su dobro znali iskoristiti europske fondove. Izrazila je nadu da će to pomoći i hrvatskim građanima te da će Hrvatska i Slovačka još bolje surađivati u okviru EU-a. Hrvatskoj je ponudila konkretnu pomoć i suradnju za ulazak u schengenski režim.

Autor: Ured predsjednika Sabora