Predsjednik Sabora Josip Leko primio izvjestitelja Europskog parlamenta za Hrvatsku Libora Roučeka

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je u radni posjet izvjestitelja Europskog parlamenta za Hrvatsku Libora Roučeka i informirao ga o aktivnostima koje Hrvatska poduzima kako bi na vrijeme ispunila preostale obveze iz pregovora o pristupanju Europskoj uniji.

"Revidirani Akcijski plan Vlade RH za ispunjavanje preostalih pretpristupnih obveza omogućuje kontinuirano izvršavanje obveza, kao što i Europska komisija po našem sudu vrlo dobro uočava da Hrvatska kontinuirano dobro napreduje", ocijenio je uvodno predsjednik Sabora. Istaknuo je da Hrvatska želi biti i ostati vjerodostojna članica EU, što je već prepoznato u postupku ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora. 

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Rouček je rekao da bi o nacrtu njegovog izvješća Odbor za vanjsku politiku Europskog parlamenta trebao raspravljati u veljači tako da bi se rasprava na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta mogla očekivati u ožujku, prije izvješća Europske komisije. Izrazio je zadovoljstvo hrvatskim Akcijskim planom i ukazao na važnost ispunjavanja obveza iz pretpristupnih pregovora za proces ratifikacije: "Vidimo da u nekim zemljama postoje sumnje, ne u Hrvatsku, nego u daljnji proces proširenja. U nekim zemljama se javio zamor od procesa proširenja i to ne treba podcjenjivati". U tom kontekstu se zanimao za odnose Hrvatske i Slovenije s obzirom na pitanje Ljubljanske banke izrazivši bojazan da bi to moglo utjecati na daljnji proces proširenja Europske unije u regiji.

Predsjednik Sabora je istaknuo da hrvatski interes za članstvo u Europskoj uniji nije vezan za jednu generaciju i nije podložan promjeni političke opcije jer u tom pitanju među hrvatskim političkim strankama vlada konsenzus, a članstvo Hrvatske u EU ima kontinuiranu potporu većine hrvatskih građana. "Hrvatsko društvo se jako promijenilo u razdoblju od 2000. godine do danas. Hrvatski građani su demokratske vrijednosti prihvatili kao svoje vlasništvo i to je naš kapital", istaknuo je predsjednik Leko. Hrvatska je strateški i vitalno zainteresirana da susjedne zemlje imaju otvoren put prema Europskoj uniji, nastavio je i naglasio da Hrvatska i Slovenija njeguju prijateljske i dobrosusjedske odnose te dijele iste, europske vrijednosti. "Pitanje Ljubljanske banke i dalje smatramo bilateralnim pitanjem. Proces nalaženja rješenja je u tijeku i uvjeren sam da ćemo taj problem riješiti bilateralno", rekao je predsjednik Sabora Josip Leko.

Na kraju razgovora izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Libor Rouček je kazao kako Hrvatska može biti sigurna u punu potporu Europskog parlamenta jer "je tako bilo u prošlosti, a ne sumnjam da će tako biti i u budućnosti budući da sve jake političke skupine u Europskom parlamentu podržavaju ulazak Hrvatske u Europsku uniju". Pritom je važno očuvati potporu javnosti za europsku ideju, rekao je izvjestitelj Rouček i preporučio Hrvatskoj da to uzme u obzir prilikom izrade zakona o odnosu hrvatske vlade i parlamenta u okviru članstva u Europskoj uniji.

Autor: Ured predsjednika Sabora