Predsjednik Sabora je u Parizu istaknuo da Hrvatska ima potporu Francuske za ulazak u EU

Hrvatska je dobila punu potporu od predstavnika vladajuće, ali i oporbenih francuskih stranaka na daljnjem putu prema Europskoj uniji, no mora dokazati da radi na ispunjavanju obveze suradnje s Haaškim sudom, izjavio je u utorak u Parizu predsjednik Hrvtatskog sabora Vladimir Šeks, koji boravi u dvodnevnom posjetu Francuskoj. 

Šeks se u utorak u Nacionalnoj skupštini sastao s predstavnicima najjačih francuskih političkih stranaka, te s predsjednikom Hrvatsko-francuske skupine prijateljstva i zastupnikom u Nacionalnoj skupštini Patrickom Blocheom. 

Jedinstvena poruka predstavnika francuskih stranaka je puna potpora Hrvatskoj na daljnjem putu u Europsku uniju, kazao je Šeks. 

U razgovorima s francuskim dužnosnicima, nastavio je Šeks, spomenuto je i pitanje suradnje Hrvatske s Haaškim sudom, što je najvažniji politički kriterij za početak pregovora o članstvu u ožujku, odnosno problem odbjegloga generala Ante Gotovine. 

Svi su, istaknuo je Šeks, izrazili razumijevanje da Hrvatska nije u mogućnosti ispuniti nemoguće. Poručili smo francuskim kolegama kako Hrvatska čini sve što je u njenoj moći kako bi uspješno riješila još i taj problem, kazao je predsjednik Sabora. 

Bloche je također kazao da Francuska podržava Hrvatsku na putu u Europsku uniju. "Postoje uvjeti koje Hrvatska treba ispuniti", rekao je Bloche, dodavši da smatra "da je ispunjavanje gospodarskih uvjeta možda važnije od problema generala Gotovine." "Problem generala Gotovine ne bi trebao usporiti hrvatsko približavanje Europskoj uniji, pogotovu ako Hrvatska radi sve što je u njezinoj moći da ga pronađe", kazao je Bloche. 
Šeks je rekao da su francuski zastupnici pozdravili visok stupanj konsenzusa u Hrvatskom saboru između svih političkih stranaka o pristupanju Hrvatske u EU. 

Hrvatska je prepoznata kao politički vođa jugoistoka Europe, koji ostvaruje i regionalnu suradnju, rekao je Šeks. (HS/Hina)
 

Autor: Hina