Predsjednik Sabora Jandroković: Zaštita života i zdravlja naših građana na prvom mjestu

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, nakon današnje održane sjednice Predsjedništva Sabora s klubovima zastupnika, najavio je da Sabor nastavlja zasjedanje sutra, u petak i idući tjedan prema predviđenoj dinamici i sastajat će se prema potrebi, ističući da država ne bi mogla funkcionirati ako bi Sabor prestao zasjedati.

Jandroković je novinarima, nakon sjednice saborskog Predsjedništva, izjavio kako je sa saborskim klubovima dogovoreno da se svaki dan maksimalno rade dvije točke dnevnog reda i slobodne rasprave. Dogovoreno je i da će svaki dan predsjednik Sabora s potpredsjednikom, ili pak dva potpredsjednika voditi sjednice, a očekuje se da će se raditi od 9.30 do oko 14.30 sati, ovisno o dužini rasprava.

-Imamo svaki dan maksimalno dvije točke i po dva zastupnika iz svakog kluba će sudjelovati u raspravi - onaj koji će govoriti uime kluba i još jedan, pojasnio je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Preporučeno je, rekao je, da za vrijeme dok ne sudjeluju u raspravi zastupnici ne budu u Sabornici, što pretpostavlja maksimalno sudjelovanje 14 klubova, odnosno 28 zastupnika, a unutar klubova će se dogovoriti koji će zastupnici sudjelovati.

Odbori će raditi telefonski ili mailom i neće se sastajati, a tajnici odbora će im, kada dođe zakonski prijedlog iz njihove nadležnosti, poslati na mišljenje zakonski tekst na koji će se zastupnici očitovati sms porukom ili mailom.

 

Sabor će glasovati po potrebi, slijedit ćemo situaciju i Vladu

Predsjednik Sabora Jandroković najavio je kako će Sabor glasovati prema potrebi, a slijedit će situaciju i Vladu, pa će svaka važna mjera ili zakonski prijedlog bitan za funkcioniranje države biti na dnevnom redu i izglasan.

Slijedit će, istaknuo je, i sve preporuke nadležnih službi, odnosno Stožera civilne zaštite, jer Hrvatski sabor kao zakonodavno i predstavničko tijelo ima posebnu odgovornost te će se svih mjera maksimalno pridržavati.

-Naša zadaća je donošenje zakona i mjera važnih za zdravlje i sigurnost građana i toga ćemo se držati, poručio je predsjednik Sabora.

U slučaju da se razboli veći broj zastupnika, napomenuo je, postoje ustavne odredbe koje će prebaciti odgovornost na Vladu i predsjednika Republike, a nada se da do toga neće doći, "ali s obzirom na situaciju u okruženju i povećanje broja bolesnih u RH moramo voditi računa o svakom mogućem scenariju".

Upitan o nadležnosti oko mogućeg uvođenja izvanrednog stanja, Jandroković je odgovorio kako je "kristalno jasno" da će se u slučaju većih poremećaja i veće izvanrednosti situacije reagirati u skladu s Ustavom.

 

Kada bi Sabor prestao zasjedati, država ne bi mogla funkcionirati

-Kada bi Sabor prestao zasjedati država ne bi mogla funkcionirati s obzirom na izazove koje trenutačno imamo i situacijom s kojom smo se suočili. Sabor je predstavničko tijelo i ima obveze koje drugi nemaju i stoga radimo pod posebnim uvjetima, poručio je.

Istaknuo je kako je do sada razmak među zastupnicima bio najveći koji je mogao biti, glasovalo se na specifičan način "po prvi put u povijesti Hrvatskoga sabora", ali se pridržavaju preporuka Nacionalnog stožera.

Pozvao je i novinare da se maksimalno drže preporuka i naputaka Stožera, da paze i na sebe i na druge, "jer svi imamo izazove i nikome nije lako".

Na pitanje misli li da bi odluke poput one o zabrani javnog okupljanja mogle pasti na Ustavnom sudu, Jandroković je odgovorio kako je primarno važno zaštititi živote i zdravlje građana.

 

Zaštita života i zdravlja naših građana na prvom mjestu

-Pratimo stanje u susjednoj Italiji gdje brojke već idu prema 3000 umrlih od posljedica koronavirusa. Učinili smo sve i čini mi se da država pokazuje žilavost, otpornost i vrlo solidnu organizaciju u zdravstvenom i segmentu sigurnosti, kao i u segmentu gospodarskih i financijskih mjera i to je ono što u ovom trenutku možemo učiniti. Zaštita života i zdravlja naših građana je na prvom mjestu i morali smo sustav podrediti tome, naglasio je.

Predsjednik Sabora Jandroković ustvrdio je kako bi na najširu osudu naišla bilo kakva zlouporaba donesenih mjera, njihovo korištenje za skupljanje političkih bodova ili nedemokratsko ponašanje. -U Hrvatskome saboru ne bismo dopustili da dođe do bilo kakvih demokratskih otklona i da to bilo tko zlorabi, rekao je.

Novinare je zanimalo i u kojem bi trenutku, s obzirom na situaciju, trebalo proglasiti izvanredno stanje, na što je predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković odgovorio kako će se takva odluka donositi zajedno sa stručnjacima, epidemiolozima, liječnicima koji se time bave i razumiju bolje nego političari.

-Vrlo je teško predviđati što će se događati već sutra, a kamoli za desetak dana, kazao je i napomenuo kako su se brojke zaraženih povećale 100 puta. -Tu nema finalnih odgovora, moramo se prilagođavati novonastaloj situaciji, no nećemo dopustiti smanjivanje demokracije, poručio je Jandroković i dodao kako je ključno povjerenje te da budemo konstruktivni.

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina