Predsjednik Sabora Jandroković uputio čestitku u povodu oblježavanja 8. travnja - Svjetskog dana Roma

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku povodom Svjetskog dana Roma u kojoj stoji:

"Uime Hrvatskoga sabora i osobno svim našim sugrađankama i sugrađanima pripadnicima romske nacionalne manjine upućujem iskrene čestitke u povodu Svjetskog dana Roma.

Ustanovljen na prvom Svjetskog kongresa Roma u Londonu 1971. godine, Svjetski dan Roma uvijek je prigoda i za osvrt na položaj romske nacionalne manjine u Hrvatskoj te na naš zajednički suživot.

Prava Roma u Hrvatskoj zajamčena su Ustavom i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. Naša je trajna zadaća da ona ne ostanu tek slovo na papiru, već da predano i sustavno radimo na promicanju jednakosti i ravnopravnosti Roma u svim segmentima društvenog djelovanja, uz stalne konkretne iskorake na poboljšanju njihova položaja. Provedba Nacionalnog plana za uključivanje Roma za razdoblje od 2021.-2027. Vlade Republike Hrvatske ostaje ključnim instrumentom za postizanje navedenog.

Nadalje, nužno je da uvijek budemo spremni suprotstaviti se marginalizaciji ili diskriminaciji Roma, te promicati izgradnju društva s više tolerancije, međusobnog razumijevanja i uvažavanja različitosti. Istovremeno, osobito je važno da pripadnici romske nacionalne manjine nastave aktivno sudjelovati u kreiranju vlastite budućnosti, kako političkim djelovanjem tako i angažmanom kroz kulturne i udruge civilnog društva, čuvajući dragocjenu posebnost svoga naroda.

8. travnja nije samo podsjetnik na dugu, ali i bremenitu povijest Roma, već i istinska proslava bogatstva njihova kulturnog izričaja. Stoga svim pripadnicima romske nacionalne manjine u Hrvatskoj još jednom čestitam njihov veliki dan!“.