Predsjednik Sabora Jandroković u Šangaju otvorio izložbu Muzeja za umjetnost i obrt u okviru Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma

Šangaj - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković otvorio je izložbu blagdanskih čestitki Muzeja za umjetnost i obrt u Muzeju za umjetnost Minsheng u Šangaju, zajedno s predsjednicom Kineske udruge prijateljstva sa stranim zemljama Li Xiaolin.

Izložba Muzeja za umjetnost i obrt pod nazivom „Sljedeća će biti bolja“ organizirana je u okviru Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma, jednom od ključnih projekata međunarodne suradnje Hrvatske u 2019. godini. Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma uključuje niz izložbi, predstava, koncerata u Hrvatskoj i Kini te stručnu suradnju hrvatskih i kineskih institucija iz područja zaštite kulturne baštine.

Otvarajući izložbu predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković naglasio je da je ovaj projekt proizašao iz namjere dviju zemalja da predstave svoju bogatu kulturu i tradiciju te da na taj način pridonesu daljnjem približavanju hrvatskog i kineskog naroda. Jer „veze Hrvatske i Kine ne mogu se razvijati i unapređivati bez kulturnih veza i ljudi koje povezuju naše dvije zemlje“, istaknuo je predsjednik Sabora. Također, projekt će omogućiti, između ostalog, i uspostavu mreže kontakata između hrvatskih i kineskih institucija te nove načine suradnje. Drži također važnim da se suradnja partnera započeta u okviru manifestacije nastavi i nakon njezinog završetka, a sve to uoči za Hrvatsku izuzetno značajne 2020. godine kada Hrvatska predsjeda Europskom unijom i kada će hrvatski grad Rijeka biti Europska prijestolnica kulture.

Naglasio je također da će stanovnici Kine, prije svega Pekinga i Šangaja, imati priliku putem raznih kulturnih događaja bolje upoznati kulturu i umjetnost Hrvatske, zemlje koju su počeli sve intenzivnije otkrivati kao turističku destinaciju, ali i kroz brojne sportske uspjehe hrvatskih sportaša.

Govoreći o samoj izložbi, predsjednik Sabora izrazio je zadovoljstvo što je jedan od najcjenjenijih hrvatskih muzeja, Muzej za umjetnost i obrt, za svoje predstavljanje u Kini izabrao izložbu o tradiciji čestitanja i slanja pisanih čestitki u Hrvatskoj, čije porijeklo seže još od drevne Kine kada su se najljepše želje rukom ispisivale na papirusu. Istaknuo je i da u današnje digitalizirano doba, kada je ovaj način čestitanja gotovo u potpunosti nestao, ova izložba možda potakne mnoge da se vrate ovoj tradiciji odavanja malog znaka pažnje.