Predsjednik Sabora Jandroković sudjelovao na svečanosti proslave rođendana japanskog cara Naruhita

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na svečanom prijmu povodom proslave rođendana Njegovog Carskog Veličanstva Japana, koji je održan u Zagrebu.

U svojem obraćanju nazočnima na svečnosti uime Hrvatskoga sabora i osobno uputio je čestitke Njegovom Carskom Veličanstvu Japana te mu zaželio svako dobro, kao i cijelom japanskom narodu.

Predsjednik Sabora Jandroković istaknuo je kako je ovo prva svečanost proslave rođendana cara Naruhita te izrazio uvjerenje da ćemo u budućnosti zajedno proslaviti još mnogo njegovih rođendana u Hrvatskoj.

Japanskoj veleposlanici Kaji – koja je u lipnju prošle godine preuzela svoju dužnost u Hrvatskoj – zaželio je još jednom uspješan i plodonosan mandat, kao i ugodan boravak i rad u našoj zemlji naglasivši kako je uvjeren  da će svojom angažiranošću pridonijeti daljnjem razvoju bilateralnih odnosa i prijateljstva među našim narodima.  Istaknuo je kako je Hrvatski sabor, kao i ostale institucije, otvoren za zajedničku suradnju i daljnje produbljivanje i osnaživanje odnosa s Japanom te poručio kako su Hrvatska i Japan dvije  prijateljske zemlje koje dijele temeljne demokratske vrijednosti.

“Naši odnosi su tradicionalno vrlo dobri i prijateljski s visokim stupnjem političkog dijaloga i intenziteta razmjene posjeta na svim razinama.U lipnju prošle godine, imao sam zadovoljstvo kao gost predsjednika Zastupničkog doma gospodina Oshime posjetiti Japan. Posjet je koincidirao s početkom novog carskog razdoblja Reiwe – što znači lijepa harmonija – a simbolički novi momentum u razvoju prijateljskih odnosa između naših dviju država i naroda. Svi najviši dužnosnici s kojima sam se sastao pokazali su veliki interes za daljnjim osnaživanjem odnosa. Tijekom mog posjeta, imao sam posebnu čast da su me, zajedno sa suprugom, primili u službenu audijenciju kao drugog stranog dužnosnika nakon predsjednika SAD-a – car Naruhito i carica Masako. U vrlo srdačnom, otvorenom i dugom razgovoru u kojem smo se dotakli mnogih tema – od sve većeg zanimanja japanskih turista za ljepote Hrvatske, osnaživanja gospodarskih odnosa do sportskih uspjeha dviju zemalja, posebno naše nogometne reprezentacije – svjedočio sam o prijateljstvu i iskrenom zanimanju koju je carski par pokazao prema Hrvatskoj.” – rekao je u svojem obraćanju na svečanosti predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Naglasio je da je osim političkih odnosa, veliki potencijal za daljnju suradnju svakako područje gospodarstva te da u tom smislu treba pozdraviti u zadnje vrijeme povećanje robne razmjene između naših dviju zemalja. “Međutim, postoje još uvijek brojne mogućnosti za njezino daljnje osnaživanje. Od naše suradnje u uzgoju tune, čija kvaliteta je cijenjena u Japanu i važan je dio japanske hrane „washokua“  zaštićene UNESCO-om, do većeg ulaganja na području industrijskog dizajna i informacijskih tehnologija s obzirom na visokokvalificirane hrvatske stručnjake. Za razvoj gospodarskih mogućnosti trebamo iskoristiti i brojne prednosti koje pruža Sporazum između Europske unije i Japana o gospodarskom strateškom partnerstvu. “ – rekao je predsjednik Sabora Jandroković  te istaknuo kako je jedno od  perspektivnih područja gospodarske suradnje svakako turizam.

“Unazad nekoliko godina bilježimo stalni porast dolazaka japanskih posjetitelja Hrvatskoj. Nadam se da će se taj trend nastaviti u budućnosti. Ali da će rasti i hrvatski turistički interes za Japan. Nova prilika za to bit će svakako Olimpijske i Paraolimpijske igre na ljeto u Tokyu – uvjeren sam vrlo uspješne – na kojima će naše sportaše bodriti i hrvatski zaljubljenici sporta. Hrvatska kuća u Tokyu bit će otvorena svim našim japanskim prijateljima te će pridonijeti povezivanju kultura naših dviju zemalja.” – poručio je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te obraćanje na svečnosti završio još jednom zaželjevši japanskom narodu mir, blagostanje, sreću i svekoliki napredak – u povodu rođendana Njegovog Carskog Veličanstva i Nacionalnog praznika Japana.