Predsjednik Sabora Jandroković sudjelovao na otvorenju nove pruge Gradec-Sveti Ivan Žabno

Sveti Ivan Žabno – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na svečanosti povodom otvorenja novoizgrađene željezničke pruge Gradec - Sveti Ivan Žabno, a to je prva nova dionica pruge u Hrvatskoj izgrađena nakon 52 godine.

Dionica duljine 12,2 kilometra otvorena je simboličnom povratnom vožnjom niskopodnim vlakom. Među putnicima su bili predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Vrijednost cijelog projekta, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda, iznosi 258 milijuna kuna. Radi se o dionici kojom prometuju prigradski vlakovi, a nova pruga će omogućiti kraće putovanje pa će se tako od Bjelovara do Zagreba moći stići za sat vremena u odnosu na dosadašnjih dva sata zbog raznih predsjedanja sa vlaka na autobus.

Izgrađena je jednokolosiječna pruga s pripadajućim stajalištima, s tri nadvožnjaka, tri podvožnjaka i jednim mostom. Obavljena je i izgradnja i rekonstrukcija spojnih i obilaznih cesta u duljini od deset kilometara.

Premijer Plenković je istaknuo kako će nova pruga omogućiti kvalitetniju prometnu komunikaciju građanima Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Bjelovarsko-bilogorske županije, a putovanje vlakom od Bjelovara do Zagreba skratiti za gotovo sat vremena.

"Vjerujem da svi Bjelovarčani i Bjelovarčanke shvaćaju o koliko važnom projektu se radi. Put do Zagreba se skraćuje za skoro sat vremena", istaknuo je predsjednik Sabora  Gordan Jandroković.

"Nakon ulaganja u ceste, došlo je desetljeće željeznice u koju ćemo uložiti veći dio investicija u prometnu infrastrukturu ukupne vrijednosti od tri milijarde eura", istaknuo je Plenković.

Ministar Butković rekao je da se u Hrvatskoj trenutno realiziraju projekti u željezničkoj infrastrukturi vrijedni oko 1,25 milijarde eura te da će uskoro biti započeti i neki novi projekti.

"Putovanje vlakom od Bjelovara do Zagreba sada traje nešto više od sat vremena, a nakon što se dovrši rekonstrukcija postojećeg i izgradnja novog kolosijeka od Križevaca do Dugog Sela, što očekujemo potkraj 2021. godine, putovat će se 50 minuta”, rekao je Butković.

Zahvaljujući suradnji Bjelovarsko-bilogorske županije i HŽ Putničkog prijevoza, putovanje vlakom od Bjelovara do Zagreba preko dionice nove pruge do kraja godine bit će besplatno.To se odnosi na sve putnike koji će na putovanje do Zagreba krenuti s bjelovarskog kolodvora.

Autor: Hina/Ured predsjednika