Predsjednik Sabora Jandroković sudjelovao na obilježavanju spomena na žrtve jugokomunističkog režima na spomeničkom području u šumi Lug u Bjelovaru

Bjelovar - Svetom misom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomeničkom području gubilišta šume Lug u Bjelovaru, brojna izaslanstva odala su počast svim žrtvama jugokomunističkog režima pogubljenima u poraću 1945.

Na komemorativnom skupu sudjelovao je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković koji je u svom obraćanju nazočnima istaknuo: 

"Hrvatski sabor pokrovitelj je komemoracije u Bleiburgu i hrvatskog križnog puta. Stratište u šumi Lug dio je tog križnog puta koji je prošao hrvatski narod i dio velike tragedije. Moramo biti jasni, povijesno utemeljeni i iznositi činjenice jer bez istine nema budućnosti", istaknuo je Jandroković.

Ovdje su, rekao je, žrtve koje je ubio komunistički totalitarni režim, ubili su ih ljudi koji su predstavljali taj režim, taj zločin bio je sustavan i organiziran, a oni koji su bili odgovorni, nisu za njega odgovarali.

"Tužno je gledati kako neki danas pokušavaju relativizirati taj zločin", ocijenio je predsjednik Sabora Jandroković te dodao da se o tome mora govoriti, ne samo zbog obitelji poginulih, nego i zbog mlađih naraštaja koji neće biti upoznati s tim činjenicama "ako ćemo ih prešućivati".

Okupljenima su se, među ostalim, obratili predstavnici lokalne i regionalne vlasti, izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić - Radman te izaslanik ministra branitelja, Ante Deur.

U šumi Lug, u ljeto 1992., pronađeno je sedam jama s posmrtnim ostacima 228 žrtava. Riječ je o dobro čuvanoj tajni bivšeg režima otkrivenoj tek nakon uspostave neovisne Hrvatske.

U lipnju 2006. dovršena je zajednička grobnica i time je osigurano trajno počivalište žrtvama čiji su posmrtni ostaci, uz dostojan ispraćaj, položeni u grobnicu 28. lipnja iste godine.

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora