Predsjednik Sabora Jandroković primio u nastupni posjet veleposlanicu Sjedinjenih Američkih Država u RH Rayes

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je u nastupni posjet veleposlanicu Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Nathalie Rayes.

Predsjednik Jandroković i veleposlanica Rayes iskazali su obostrano zadovoljstvo odličnim, prijateljskim i savezničkim odnosima između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, pri čemu je američka veleposlanica naglasila kako je njihova kvaliteta na najvišoj razini dosad. Čvrsta suradnja rezultirala je vrlo konkretnim napretkom posljednjih godina. O tomu svjedoči pristupanje Hrvatske Programu izuzeća od viza, programu Global Entry, kao i potpisivanje Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te pokretanje Strateškog dijaloga između dviju zemalja.

Predsjednik Jandroković ustvrdio je kako i intenzivnija parlamentarna interakcija značajno doprinosi kvaliteti bilateralnih odnosa. U tom je kontekstu podsjetio i na sudjelovanje tadašnje predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi na Prvom parlamentarnom summitu Međunarodne krimske platforme 2022. godine u Zagrebu. Obostrano je vrlo važnom ocijenjena suradnja s članovima Hrvatskog kongresnog kluba - skupinom zastupnika prijatelja Hrvatske u američkom Kongresu - kojima će biti upućen poziv da posjete Hrvatsku i Hrvatski sabor.

Predsjednik Hrvatskoga sabora i veleposlanica SAD-a suglasni su kako u nadolazećem razdoblju treba jačati suradnju dviju država na sigurnosnom, energetskom, gospodarskom planu, uz poticanje još intenzivnijih kontakata Hrvata i Amerikanaca. Nadalje, predsjednik Jandroković pozvao je na unaprjeđenje suradnje u području turizma, kao i na razmatranje uspostave novih izravnih zračnih linija.

Sugovornici su razmotrili i aktualnu situaciju u jugoistočnoj Europi. Naglašena je važnost nastavka procesa proširenja Europske unije na države regije, uz ispunjenje traženih kriterija i standarda. I Hrvatska i SAD spremne su aktivno raditi na afirmaciji procesa euroatlantske integracije u tom dijelu Europe. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina naglašena je važnost stabilizacije i europeizacija te države, pri čemu je predsjednik Sabora ključnim ocijenio jednakopravnost i uvažavanje interesa svih triju konstitutivnih naroda.

Također, potvrđena je i zajednička snažna potpora Ukrajini u pravednom obrambenom ratu protiv ruskog agresora, a veleposlanica Rayes posebno je zahvalila na dosadašnjoj hrvatskoj pomoći toj ratom izmučenoj zemlji.

Završno, predsjednik Jandroković uputio je veleposlanici Rayes želje za uspješnim radom tijekom njezina mandata u Republici Hrvatskoj.