Predsjednik Sabora Jandroković primio predsjednika Zastupničkog doma parlamenta Čilea Cifuentesa Lilla

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je predsjednika Doma zastupnica i zastupnika Republike Čile Ricarda Cifuentesa Lilla koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Sugovornici su bilateralne odnose ocijenili izvrsnim i prijateljskima. Predsjednik Jandroković istaknuo je kako su brojni hrvatski iseljenici i njihovi potomci u Čileu stvorili najčvršći most između dviju zemalja. Prema procjenama, danas ih u toj državi živi preko 200 000, a predsjednik Cifuentes Lillo dodao je kako je i dvostruko više Čileanaca na različite načine povezano s Hrvatskom. Zajednička je ocjena dvaju predsjednika kako su mnogi Čileanci hrvatskog podrijetla kroz povijest dali znatan obol razvoju tamošnjeg društva i  gospodarstva. Potvrda da je i dalje tako jest i hrvatsko podrijetlo aktualnog predsjednika Čilea Gabriela Borica Fonta, kao i nekolicine parlamentarnih zastupnika. Među njima su i članovi izaslanstva predsjednika Zastupničkog doma Čilea – Sofia Cid Versalovic, María Catalina del Real Mihovilovic te Vlado Mirosevic Verdugo, bivši predsjednik Zastupničkog doma. 

Službeni posjet predsjednika Cifuentesa drugi je posjet predsjednika Zastupničkog doma Čilea u samo dvije i pol godine, nakon onog Diega Paulsena Kehra u rujnu 2021. godine. Učestalija parlamentarna interakcija, uključujući i suradnju skupina prijateljstava i pojedinih parlamentarnih odbora, važan je aspekt sveukupnog unapređenja odnosa među dvjema državama, kazao je predsjednik Jandroković.

U razgovoru su razmotreni i gospodarski odnosi te je obostrano izražena želja za njihovim unapređenjem i zajedničkim ulaganjem napora u tom cilju. Kao perspektivna područja suradnje predsjednik Sabora istaknuo je obranu, informacijsku i telekomunikacijsku tehnologiju, prehrambenu, kemijsku i farmaceutsku industriju, te turizam. Iskazao je i zadovoljstvo porastom broja posjeta čileanskih turista Hrvatskoj tijekom prošle godine. 

Predsjednik Jandroković posebno je naglasio važnost koju Hrvatska pridaje djelovanju lektorata za hrvatski jezik i književnost u inozemstvu. Od ove akademske godine će, uz već aktivni lektorat na Sveučilištu Magallanes u Punta Arenasu, s radom početi i Lektorat na Sveučilištu Čile u Santiagu, oba uz potporu hrvatskog Ministarstva znanosti o obrazovanja. Naglašen je i značaj intenziviranja kulturne suradnje dviju država. 

Govoreći o važnosti kontinuiranih kontakata na najvišoj političkoj razini, predsjednik Sabora podsjetio je na nadolazeći službeni posjet ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana Čileu u ožujku ove godine. Tom prigodom Hrvatska će u toj državi otvoriti treći konzulat na čelu s počasnim konzulom, u gradu Punta Arenasu.

Završno je predsjednik Jandroković čileanskom kolegi izrazio sućut zbog ljudskih žrtava i materijalnih šteta nakon katastrofalnih požara u Čileu početkom ovog mjeseca, te iskazao duboko suosjećanje hrvatskog s čileanskim narodom.