Predsjednik Sabora Jandroković primio predsjednika Nacionalne skupštine Republike Koreje Kima

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je predsjednika Nacionalne skupštine Republike Koreje Kim Jin-pyoa koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Predsjednici Jandroković i Kim ocijenili su odnose dviju zemalja odličnima i izrazili zadovoljstvo njihovim intenziviranjem, osobito tijekom 2023. godine. Odnosi su dodatno ojačani tijekom posjeta predsjednika Vlade Republike Koreje Hana Hrvatskoj u listopadu prošle godine uspostavom Strateškog partnerstva usmjerenog na budućnost. Današnji posjet daje novi zamah daljnjem unapređenju suradnje i prijateljstva među državama, za što je potvrđen snažan obostrani interes. U tom kontekstu je posebno važnim ocijenjeno čvršće povezivanje skupina prijateljstava i pojedinih odbora dvaju parlamenata.

Sugovornici su pohvalili vrlo dobru suradnju dviju država u područjima obrazovanja, kulture i unutarnjih poslova te se složili kako postoji veliki prostor za daljnje unaprjeđenje gospodarske suradnje. U tom kontekstu predsjednik Jandroković posebno je istaknuo područja obrambene i znanstveno-tehnološke suradnje. Dodao je kako je Hrvatska otvorena za korejska ulaganja, primjerice u IT sektor, u energetiku te željezničku i drugu infrastrukture. Naveo je i značajan potencijal hrvatskih luka Rijeke, Ploča i Zadra, kao lučkih središta putem kojih bi korejski proizvodi u budućnosti mogli lakše dolaziti na europsko tržište. Ujedno je pozdravio rast broja posjeta korejskih turista Hrvatskoj tijekom prošle godine. Uspostava izravne zračne veze između Zagreba i korejskog Incheona, od svibnja do listopada 2024. godine, svakako će pridonijeti povećanju broja turističkih posjeta, kao i intenzivnijim kontaktima među gospodarstvenicima iz dviju država, kazao je predsjednik Sabora.

Predsjednik Kim istaknuo je pristupanje Hrvatske u europodručje i schengenski prostor kao strateške uspjehe s konkretnim dugoročnim koristima. Predsjednik Jandroković podsjetio je kako Hrvatska ostaje angažirana u ostvarivanju svojeg sljedećeg strateškog cilja - ulaska u OECD, pri čemu i dalje računa na korejsku potporu.
Sugovornici su se osvrnuli na aktualnu situaciju u regiji jugoistočne Europe, kao i u okruženju Republike Koreje. U razgovoru je također bilo riječi o ratu u Ukrajini te sukobu Izraela i Hamasa. Predsjednici Jandroković i Kim složili kako će u aktualnim geopolitičkim okolnostima Hrvatska i Koreja, kao zemlje koje dijele iste vrijednosti, nastaviti jačati suradnju i savezništvo. Završno je predsjednik korejske Nacionalne skupštine uputio poziv predsjedniku Hrvatskoga sabora za uzvratnim službenim posjetom Republici Koreji.