Predsjednik Sabora Jandroković primio predsjednicu Vijeća ministara Talijanske Republike Meloni

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je predsjednicu Vijeća ministara Talijanske Republike Giorgiu Meloni.

Sugovornici su ocijenili bilateralne odnose odličnima i prijateljskima. Kao susjedne zemlje i partneri unutar Europske unije i NATO-a, Hrvatska i Italija njeguju suradnju na bilateralnom, regionalnom i multilateralnom planu. Predsjednik Jandroković istaknuo je potencijal za jačanje parlamentarne suradnje, osobito kroz tješnju interakciju skupina prijateljstava i različitih parlamentarnih odbora.  

Predsjednik Sabora ustvrdio je kako su osobito snažan most između dviju zemalja hrvatska nacionalna manjina u Talijanskoj Republici te talijanska u Republici Hrvatskoj. Obostrano je kao izuzetno značajna dodatna spona istaknuto i Jadransko more, čijim su resursima obje države dužne odgovorno i održivo upravljati.

Hrvatska i Italija imaju tradicionalno snažne gospodarske veze. Ukupna robna razmjena bilježi kontinuirani porast, a 2022. godine Italija je bila i prvi vanjskotrgovinski partner Hrvatskoj. Među stranim ulagačima u Hrvatsku, talijanski su na petom mjestu. Istovremeno, Italija je petom mjesto kada su u pitanju ulaganja iz Hrvatske u inozemstvo. Ostvareno je značajno povećanje broja talijanskih turista u Hrvatskoj 2022. godine. Dodatno ohrabruje i činjenica kako su velike prošlogodišnje brojke već premašene u prvih deset mjeseci ove godine te da se približavamo brojci od milijun gostiju iz Italije, istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora.

Obostrano je pozdravljena suradnja u području energetike, osobito u okviru transnacionalnog projekta „Doline vodika Sjeverni Jadran“, u kojem sudjeluje i Slovenija. Predsjednik Sabora naglasio je i kako stabilnosti i diversifikaciji opskrbe energentima u široj regiji dodatno doprinosi i LNG terminal na Krku.

Predsjednik Jandroković i predsjednica Meloni ustvrdili su kako su obje zemlje izložene migracijskim pritiscima s različitih ruta, te istaknuli potrebu jačanja suradnje, operativne i političke, kako bi se iznašli sveobuhvatni i održivi modaliteti upravljanja migracijama. 

Sugovornici su razgovarali i o aktualnoj situaciji u državama jugoistočne Europe te proširenju Europske unije, uz potvrđenu podudarnosti stavova o navedenom, kao i o ruskoj agresiji na Ukrajinu i o krizi na Bliskom istoku. U kontekstu rastućih globalnih izazova, predsjednica Meloni posebice je naglasila i važnost snažnijeg angažmana sa zemljama afričkog kontinenta. 

Završno je predsjednik Hrvatskoga sabora uputio poziv predsjedniku Zastupničkog doma talijanskog parlamenta u službeni posjet Republici Hrvatskoj.