Predsjednik Sabora Jandroković predvodio izaslanstvo Hrvatskoga sabora na obilježavanju 79. obljetnice Bleiburške tragedije i hrvatskih križnih puteva

Zagreb -  Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković predvodio je izaslanstvo Hrvatskoga sabora na obilježavanju 79. obljetnice Bleiburške tragedije i hrvatskih križnih puteva te polaganjem vijenca kod Središnjeg križa na Mirogoju odao počast žrtvama Bleiburške tragedije i hrvatskih križnih puteva.

Predsjednik Sabora Jandroković u izjavi za medije kazao je kako je Hrvatski sabor i ove godine pokrovitelj komemoracije kojom obilježavamo sjećanje na Bleiburšku tragediju i hrvatske križne puteve, događaje koji pokazuju tešku i bremenitu hrvatsku povijest. Istaknuo je kako je važno gajiti kulturu sjećanja na žrtve totalitarnih režima te osuđivati zločine fašizma, nacizma i komunizma. Dodao je kako smo danas ovdje ne samo da bismo osudili totalitarni, nedemokratski i u brojnim elementima zločinački jugokomunistički režim, već i iskazali pijetet prema velikom broju ubijenih ljudi na svirep i okrutan način - bez suđenja, mimo međunarodnih konvencija i bilo kakvog morala i pravde. Naglasio je kako je bitno radi mlađih naraštaja podsjećati da se o tim zločinima šutjelo te isticati značaj kulture sjećanja na sve žrtve. Pritom je istaknuo da demokracija u kakvoj živimo danas nije dana sama po sebi, te da su sloboda, mir, vladavina prava, vrijedna stečevina za koju se trebalo izboriti.

Vijenac je danas položilo i izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske predvođeno potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom. Uime Počasnog bleiburškog voda vijenac je položilo izaslanstvo predvođeno počasnim predsjednikom Vicom Vukojevićem. Katoličku molitvu predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan, a islamsku molitvu imam Međlisa Islamske zajednice u Zagrebu i izaslanik muftije Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj Aziza Hasanovića, Halid ef. Dolić.

U nastavku komemoracije, predsjednik Jandroković s izaslanstvom nazočio je i svetoj misi u Spomen-crkvi Muke Isusove u Maclju koju je služio zagrebački pomoćni biskup mons. Mijo Gorski.

Obilježavanje obljetnice Bleiburške tragedije i hrvatskih križnih puteva održano je i tijekom jučerašnjeg dana kada je u župnoj crkvi u Bleiburgu služena sveta misa, a veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić, u svojstvu izaslanika predsjednika Sabora Jandrokovića i izaslanika predsjednika Vlade Plenkovića, položio je vijenac na Lojbaškom polju uime Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske.