Predsjednik Sabora Jandroković posjetio Bjelovarsko-bilogorsku županiju

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković boravio je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji te obišao postrojenje podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju, regionalni centar kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar te geotermalnu bušotinu u Velikom Korenovu.

Predsjednika Jandrokovića predstavnici tvrtke „Podzemno skladište plina“ izvijestili su kako je puštena u rad novoizgrađena plinska stanica čime je završena prva faza izgradnje novog skladišta plina, vrijedna oko 33 milijuna eura. Ujedno su dodali kako je time ispunjen preduvjet izgradnje budućeg podzemnog skladišta plina u Grubišnom polju, projekt ukupne investicijske vrijednosti procijenjene na oko 70 milijuna eura.

Predsjednik Jandroković izjavio je kako je ovo jedan od strateških investicijskih projekata, ne samo ovog kraja nego i cijele države. U zahtjevnim vremenima kad se mijenjaju odnosi na međunarodnoj sceni, Hrvatska mora biti neovisna od ruskog plina, a ovaj kraj je bitno mjesto jer postaje dio tih ključnih točaka hrvatske opskrbe plinom, istaknuo je predsjednik Jandroković.

Predsjednik Sabora obišao je i geotermalnu bušotinu u Velikom Korenovu.  Za radove je Grad Bjelovar ostvario potpore iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma, kako je izvijestio gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Predsjednik Jandroković ocijenio je pozitivnim rezultate ovog uspješno provedenog projekta iskorištavanja geotermalne energije čime se stječe konkurentnost, postižu značajne gospodarske prednosti te se stvaraju temelji energetske održivosti. Izjavio je kako se Grad Bjelovar etablirao kao lider u korištenju geotermalnih izvora.

Po završetku posjeta ovim trima lokacijama, predsjednik Sabora kazao je kako je impresioniran svime sto je danas obišao i vidio te napomenuo da se ovaj dio Hrvatske afirmirao kao energetski čvor i tehnološki lider.