Predsjednik Sabora Jandroković: PESCO će dodatno osnažiti sigurnost europskog kontinenta na dobrobit svih njegovih građana

Tallinn – Drugoga dana Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Europske unije u Tallinnu, na kojoj sudjeluje i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, razmijenjena su mišljenja o europskoj sigurnosti i obrani.

Osvrnuvši se na nedavnu izjavu glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga kako „nemamo luksuz odabira sigurnosnih prijetnji s kojima se suočavamo te da moramo biti spremni i sposobni za odlučujući rad u njihovoj prevenciji i suzbijanju“, Jandroković je istaknuo kako sigurnosna situacija u našem okruženju postaje sve kompleksnijom uz pojavu novih izazova, od sigurnosnih - u vidu terorizma, kibernetičkih napada, sukoba, demografskih promjena i povećane migracije - do onih poput klimatskih promjena i društvene nejednakosti kao rezultata globalizacije.

-Danas, kada ti izazovi dobivaju drugačiju dimenziju, stavljaju pred nas novu zadaću, a to su učinkovitost i inovativnost u brzini prepoznavanja ugroza, brzini donošenja odluka i brzini djelovanja. A da bismo brzo odgovorili, moramo se stalno prilagođavati i dokazati našu relevantnost kroz kontinuirano jačanje suradnje u okviru naše sigurnosne i obrambene politike i poduzetim mjerama. U tom smislu treba pozdraviti uspostavu trajne strukturirane suradnje u čijim će projektima Hrvatska također sudjelovati, naglasio je predsjednik Sabora te dodao kako je PESCO povijesni korak prema jačanju europske obrane.

-Sudjelovanje u PESCO-u treba gledati kao mogućnost jačanja operativne spremnosti i doprinosa vlastitih, nacionalnih oružanih snaga kao i promicanja vlastite obrambene industrije kroz projekte i njezin daljnji razvoj. Pritom ta suradnja mora biti na načelima uključivosti, solidarnosti i komplementarnosti s NATO-om, bez dupliciranja aktivnosti, te uz poštivanje autonomije država članica u donošenju odluka, kazao je Jandroković i izrazio uvjerenje da će PESCO dodatno osnažiti sigurnost europskog kontinenta na dobrobit svih njegovih građana.

U nastavku svog izlaganja na Konferenciji u Tallinnu predsjednik Sabora govorio je i o za Hrvatsku važnom pitanju jačanja unutarnje sigurnosti te važnosti zaštite i učinkovitog upravljanja vanjskim granicama Europske unije radi očuvanja slobode kretanje unutar Unije.

-Jedan od važnijih koraka na tom području je uspostava europske granične i obalne straže koja se treba uhvatiti u koštac sa sigurnosnim i migracijskim izazovima te pomoći povratku normalnog funkcioniranja schengenskog područja, zaključio je predsjednik Hrvatskoga sabora svoje izlaganje na Konferenciji predsjednika parlamenata Europske unije u Tallinnu.

Autor: Ured predsjednika Sabora