Predsjednik Sabora Jandroković otvorio Dom hrvatskih branitelja u Čazmi

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na svečanom otvorenju Doma hrvatskih branitelja u Čazmi i održao uvodni govor.

Iskazavši zadovoljstvo i čast što danas prisustvuje ovom događaju, čestitao je svima koji su osmislili projekt i sudjelovali u izgradnji Doma hrvatskih branitelja.

Podsjetio je na povijesnu istinu o politici Slobodana Miloševića koja je željela pokoriti sve ostale narode na području bivše Jugoslavije i stvoriti „veliku Srbiju“, i to ratnim sredstvima, oštrom agresijom, grubom propagandom i najbrutalnijim metodama pokušati zatrti i protjerati sve koji su se protivili tom projektu „velike Srbije“. Dodao je kako je hrvatski narod, iako razoružan u početku, vođen predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom i idejom o stvaranju moderne demokratske hrvatske države, krenuo u obranu te u veličanstvenim operacijama „Bljesak“ i „Oluja“ okončao rat te počeo graditi domovinu. Naglasio je kako za to treba biti trajno zahvalan predsjedniku Tuđmanu, te hrvatskim braniteljima koji su poginuli, bili ranjeni, mnogi od njih i nestali, ali također i članovima njihovih obitelji koji su izrazito propatili zbog tih gubitaka. Istaknuo je da hrvatski branitelji ostaju trajno upisani u temelje same hrvatske države, te o tome, kao i o istini Domovinskog rata, treba podučavati mlade naraštaje, zbog čega su domovi hrvatskih branitelja poput ovog u Čazmi izuzetno važni.

Naglasivši još jednom značaj pamćenja povijesti vlastitog naroda i neuzimanja zdravo za gotovo puta koji smo prošli do današnje slobodne i samostalne države, ukazao je i na nužnost daljnje obrane temeljnih vrijednosti poput demokracije, slobode i mira, uz trajnu zahvalnost svim hrvatskim braniteljima.