Predsjednik Sabora Jandroković otvorio 25. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam u Gudovcu

Gudovac - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković svečano je otvorio 25. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam u Gudovcu.

U prigodnom govoru na otvaranju 25. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma predsjednik Jandroković istaknuo je kako je riječ o vodećem sajamsko-izložbenom događaju u Hrvatskoj, na kojem će kroz nekoliko dana izlagati više od 400 izlagača iz različitih europskih zemalja. Posebno je istaknuo važnost promicanja hrvatskih poljoprivrednih potencijala, naših kvalitetnih tehnoloških rješenja i domaćih tradicionalnih proizvoda. 

Predsjednik Jandroković osvrnuo se i na brojne izazove s kojima se danas suočavaju poljoprivrednici, od klimatskih promjena, sigurnosti opskrbe energentima i gnojivom, do konkurencije iz trećih zemalja koju ne obvezuju visoki europski proizvodni standardi. Naglasio je kako je hrvatska Vlada prepoznala potrebu pomoći poljoprivrednom sektoru u suočavanju s tim izazovima te konkretno djelovala. Podsjetio je i kako je u Hrvatskom saboru 2022. godine donesena Strategija poljoprivrede do 2030. godine čiji je cilj učiniti hrvatski poljoprivredni sektor jednim od pokretača hrvatskog gospodarskog rasta. Pritom je naveo kako je u proteklih osam godina vrijednost hrvatske poljoprivredne proizvodnje povećana za 50 posto, a produktivnost za 73 posto. Dodao je da je cilj povećati vrijednost poljoprivredne proizvodnje za dodatnih 20 posto te dosegnuti vrijednost od 3,8 milijarde eura.

Predsjednik Jandroković naglasio je i kako iznimna korist za hrvatski poljoprivredni sektor leži u mogućnosti korištenja EU sredstava za potpore i investicije u poljoprivredna gospodarstva. Posebno je istaknuo ulogu mladih poljoprivrednika, njihove inovativnosti i sposobnosti prilagodbe novim tržišnim uvjetima, što doprinosi povećanju produktivnosti i konkurentnosti naše poljoprivrede. Podsjetivši na stratešku važnost poljoprivrede za sadašnjost i budućnost svih građana Hrvatske, predsjednik Jandroković završno je izrazio posebno zadovoljstvo činjenicom da taj sektor pokazuje veliku otpornost i bitan potencijal za daljnji razvoj.