Predsjednik Sabora Jandroković održao sastanak s gradonačelnikom New Yorka Ericom Adamsom

New York – Predsjednik Jandroković održao je sastanak s gradonačelnikom New Yorka Ericom Adamsom.

Predsjednik Jandroković uvodno je gradonačelniku Adamsu osobno zahvalio na prošlogodišnjem svečanom proglašenju Dana hrvatske baštine i prigodnom podizanju hrvatske zastave u povijesnoj zgradi Državnog sveučilišta „Bowling Green“ na Manhattanu. Ta je ceremonija upriličena po prvi put u povijesti grada New Yorka, u povodu hrvatskog Dana državnosti 2023. godine. Predsjednik Jandroković kazao je kako je New York time pokazao da odaje priznanje bogatom nasljeđu i konkretnom doprinosu američkih Hrvata tom gradu. Izrazio je i posebno zadovoljstvo kvalitetnom suradnjom gradskih vlasti s Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u New Yorku.

Gradonačelnik Adams podsjetio je kako njujorški Hrvati čine jednu od najbrojnijih hrvatskih populacija u Sjedinjenim Državama, a prepoznati su kao sposobni i vrijedni ljudi, vrlo ponosni na vlastito naslijeđe i identitet. Adams je predsjednika Jandrokovića izvijestio o aktualnim aktivnostima gradske administracije te naglasio da se u svom radu zalaže za izgradnju prosperitetnijeg grada, snažniji gospodarski razvoj, unaprjeđenje školstva, poboljšanje zdravstvene zaštite građana, te javne sigurnosti i jednakosti. Posebice je istaknuo zadovoljstvo činjenicom da se u posljednjih 6 mjeseci uzastopno bilježi stopa pad kriminala od 4 posto.

Predsjednik Sabora potaknuo je zajedničko razmatranje novih područja za gospodarsku suradnju i ulaganja u budućnosti. Posebno je ukazao na uputnost razmjene iskustava između Hrvatske i New Yorka kada je u pitanju turizam, obzirom da se radi o dvije globalno izuzetno prepoznatljivih turističke destinacija. Završno je pozvao na potporu njujorških gradskih vlasti mogućim budućim projektima kojima bi se u tom gradu predstavila raznolikost tradicionalne i suvremene hrvatske kulture.