Predsjednik Sabora Jandroković održao radni sastanak u povodu ovogodišnje komemoracije žrtava Bleiburške tragedije

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je danas radni sastanak s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem, predsjednikom Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem, nacionalnim ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislavom Markićem te predstavnicima Počasnog bleiburškog voda o organizaciji ovogodišnje komemoracije žrtava Bleiburške tragedije.

Na sastanku su crkveni predstavnici, kao organizatori liturgijskoga dijela komemoracije, izvijestili predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića kako su hrvatski biskupi za predvoditelja ovogodišnjega spomen-slavlja na komemoraciji u Bleiburgu odlučili predložiti vrhbosanskoga nadbiskupa kardinala Vinka Puljića. 

Zajednički je naglašena važnost kontinuiranih kontakata hrvatske i austrijske strane u pripremi organizacije ovogodišnje komemoracije u povodu 75. obljetnice Bleiburške tragedije, koja će se održati pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora. Istaknuta je važnost dostojanstvenog obilježavanja te velike tragedije hrvatskog naroda i odavanje pijeteta žrtvama uz poštivanje zakona i strogu zabranu isticanja neprihvatljivih simbola. Isto tako, naglašeno je kako na komemoraciji ni ove godine neće biti političkih govora.

Sudionici sastanka zaključili su kako će se cijelo vrijeme pratiti i situacija s koronavirusom, o kojoj ovisi i hoće li ovogodišnja komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije, moći biti održana.