Predsjednik Sabora Jandroković održao govor u Sabornici u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Zagreb - U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je govor na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora.

Predsjednik Jandroković uvodno je zahvalio Međuparlamentarnoj skupini prijateljstva Hrvatska – Izrael i Veleposlanstvu Države Izrael u Republici Hrvatskoj koji su u Hrvatskom saboru zajednički organizirali postavljanje izložbe pod nazivom Točke svjetla: biti žena u Holokaustu, koja dodatno približava sudbine i stradanja milijuna žena u tom mračnom razdoblju povijesti. Pozvao je saborske zastupnice i zastupnike da posjetom izložbi i na taj način odaju počast žrtvama Holokausta.

U govoru, predsjednik Jandroković podsjetio je kako je sutrašnji datum obilježavanja najveće tragedije židovskog naroda odabran u spomen na oslobađanje koncentracijskog logora Auschwitz prije 79 godina. Istaknuo je kako je broj od šest milijuna Židova pogubljenih tijekom Drugog svjetskog rata najužasniji podsjetnik na to koliko nisko čovjek može pasti te kako kratak može biti put od promašene ideje i neutemeljene mržnje do bezočnosti i svireposti u odnosu prema drugom čovjeku. Napomenuo je da je u samoj srži takvog pristupa plitka, primitivna i zločinačka ideologija te tobožnja nemogućnost suživota s ljudima druge vjere, nacije, rase ili političkih uvjerenja. Predsjednik Jandroković pritom je naglasio da nas tome na najtužniji i najupečatljiviji način poučava upravo tragedija Holokausta, zbog čega je održavanje trajnog sjećanja na nj od presudne važnosti.

Predsjednik Sabora se osvrnuo i na hrabre pojedince koji su se i u najtamnijim trenucima povijesti odbili ravnodušno promatrati patnje svojih sugrađana i angažirali se u njihovoj zaštiti. U Hrvatskoj je dosad prepoznato 130 Pravednika među narodima. Njihovi postupci i zaštita proganjanih za vrijeme zločina Nezavisne Države Hrvatske svjedoče kako je i u najpogibeljnijim okolnostima moguće zadržati ljudskost i plemenitost, dodao je predsjednik Jandroković. 
Govoreći o potresnim iskustvima Hrvatske pod dvama totalitarizmima 20. stoljeća, predsjednik Jandroković kazao je kako su i ona snažno usmjerila utemeljitelje naše suvremene države da - boreći se za vlastitu slobodu, samostalnost i demokraciju - društvo grade na temeljima dijametralno suprotnim totalitarnima. Ukazao je na zajedničku obvezu da Domovinu i svijet nastavimo izgrađivati kao prostor gdje će se različitosti uvijek uvažavati, a međusobno razumijevanje snažno poticati. Podsjetio je kako je upravo Hrvatska, predsjedavajući Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA), među predvodnicima globalnih nastojanja u borbi protiv negiranja i iskrivljavanja Holokausta, te protiv antisemitizma i diskriminacije Roma. 

U završnom dijelu govora predsjednik Jandroković, navevši Auschwitz, Jasenovac, Vukovar, Škabrnju i Srebrenicu kao mjesta-simbole nečovječnih zločina iz kojih bi naša civilizacija morala učiti i rasti, upozorio je na aktualno vrijeme kad svjedočimo pogubnim idejama i radikalnim politikama. Skrenuo je pozornost na nužnost zajedničkog snažnog opiranja ekstremističkim idejama i tendencijama te afirmiranja prihvaćanja nasuprot osude, suradnje nasuprot sukoba i duha pomirbe nasuprot nasilju. 

Zaključno, predsjednik Sabora pozvao je zastupnice i zastupnike da minutom šutnje odaju počast svim žrtvama Holokausta. 
U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, u jutarnjim je satima predsjednik Jandroković predvodio izaslanstvo Hrvatskoga sabora te položio vijenac ispred skulpture "Mojsije" na Židovskom groblju na Mirogoju.