Predsjednik Sabora Jandroković održao bilateralni sastanak s predsjednikom Verhovne Rade Ukrajine Ruslanom Stefančukom na marginama Parlamentarnog summita NATO-a

Washington – Na marginama Parlamentarnog summita NATO-a predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je bilateralni sastanak s predsjednikom Verhovne Rade Ukrajine Ruslanom Stefančukom.

Osudivši surove i neselektivne napade kojima je Ukrajina izložena već godinu i pol, a osobito recentni na dječju bolnicu, predsjednik Jandroković istaknuo je kako je Parlamentarni summit NATO-a prilika za usmjeravanje fokusa međunarodne zajednice i saveznika na još snažniju potporu Ukrajini na njezinom putu ka pravednom miru. Vrlo je važno nastaviti afirmirati međuparlamentarnu dimenziju potpore, kao što je započeto Prvim parlamentarnim summitom Međunarodne krimske platforme organiziranom u Zagrebu u listopadu 2022. godine. Dodao je da Hrvatska na jedinstven način podržava Ukrajinu, jer konkretnu podršku koju pruža temelji na vlastitom ratnom iskustvu. Uz svekoliku pomoć - humanitarnu, političku, financijsku i vojnu - činimo to i kroz rehabilitizaciju ukrajinskih branitelja, prenoseći iskustva u procesuiranju ratnih zločina te pomažući u razminiranju, gdje je hrvatska ekspertiza globalno prepoznatljiva. 

Predsjednik Stefančuk izvijestio je o teškoj situaciji u svojoj zemlji te istaknuo da ukrajinski konačni cilj ostaje pravedni i održivi mir.

Zahvalivši Hrvatskoj na kontinuiranoj i sveobuhvatnoj potpori,  predložio je suradnju s Hrvatskim saborom kao pokroviteljem u projektu obnove jedne od ukrajinskih škola, vrtića ili bolnica. Ujedno je predsjedniku Sabora uputio poziv u posjet Ukrajini, kao i na 3. Parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme koji će se održati u Rigi, u Latviji, 24. listopada 2024. godine.

Prihvativši oba poziva, predsjednik Jandroković završno je pozdravio otvaranje pregovora za punopravno članstvo Ukrajine u Europskoj uniji. Ukazao je na važnost jačanja potpore eurointegracijskom procesu Ukrajine, gdje Hrvatska opet može značajno pomoći, uključujući i intenziviranje zajedničkih aktivnosti na parlamentarnoj razini.