Predsjednik Sabora Jandroković nazočio svečanom obilježavanju Dana hrvatske diplomacije

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković nazočio je svečanom obilježavanju Dana hrvatske diplomacije i održao prigodni govor.

Predsjednik Sabora uvodno je čestitao svim diplomatkinjama i diplomatima Dan hrvatske diplomacije. Pohvalio je izuzetno kvalitetnu i kontinuiranu suradnju Hrvatskoga sabora s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova te se prisjetio i svog osobnog karijernog puta i jedanaest godina rada u Ministarstvu, uključujući i na dužnosti ministra vanjskih poslova.

U nastavku govora osvrnuo na trenutne okolnosti u geopolitičkom kontekstu - rat u Ukrajini, sukob na Bliskom istoku, kao i brojne rastuće napetosti u različitim dijelovima svijeta. Istovremeno, svjedočimo i klimatskim promjenama, povećanim migracijama, demografskim problemima i ubrzanom razvoju tehnologije. U takvim okolnostima  ocijenio je predstojeće izbore za Europski parlament najvažnijima od ulaska Hrvatske u članstvo Europske unije. Istaknuo je važnost zaštite teško izborenih demokratskih vrijednosti, čega na poseban način moramo biti svjesni u našoj domovini, utemeljenoj na viziji prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, žrtvi hrvatskih branitelja i pobjedi u Domovinskom ratu. 

Predsjednik Jandroković kazao je i kako se Hrvatska u izrazito zahtjevnim globalnim okolnostima uspješno nosila sa svim izazovima te ostvarila sve zacrtane strateške ciljeve. Naglasio je pritom kako je tome uvelike pridonijela i hrvatska diplomacija svojom sofisticiranošću, prilagodljivošću i izvrsnim poznavanjem međunarodnih odnosa. 

Na događaju koji je danas upriličen u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici nazočili su, uz domaćina ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, doajen diplomatskog zbora, apostolski nuncij Giorgio Lingua, strani veleposlanici akreditirani u Republici Hrvatskoj te djelatnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova i brojni drugi uzvanici.