Predsjednik Sabora Jandroković nazočio svečanoj sjednici Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković nazočio je svečanoj sjednici Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije te tom prigodom održao govor.

Predsjednik Jandroković uvodno je čestitao Dan Bjelovarsko-bilogorske županije, istaknuvši kako je riječ o području koje kontinuirano i vidljivo napreduje. U prilog toj tezi podsjetio je na projekte poput skladišta podzemnog plina Grubišnom Polju, centra Natura 2000 u Garešnici, Regionalnog centra kompetentnosti Medicinske škole u Bjelovaru, ulaganja u zdravstvo u Čazmi, Veteranskog centra u Daruvaru i ulaganja u obnovu i proširenje Daruvarskih toplica. Njihova se vrijednost mjeri u desecima milijuna eura i značajno podižu kvalitetu lokalne infrastrukture, pri čemu je uvijek vrlo važna suradnja lokalne i središnje vlasti.  

Predsjednik Sabora kazao je kako se Hrvatska trenutačno nalazi u fazi ubrzanog razvoja. Napomenuo je kako uvijek trebamo biti imati na umu kako su za domovinu kakvu danas baštinimo najzaslužniji vizija prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, hrvatski branitelji i svi koji su u nju ugradili svoje živote, na čemu trebamo biti trajno zahvalni. Oni su nam omogućili život u slobodi, miru i demokraciji, da možemo afirmirati vlastite kršćanske korijene na kojima je Europa sazdana, kao i naš hrvatski identitet i tradiciju. Upravo te vrijednosti danas treba posebno štititi jer su naša društva pred brojnim izazovima – od ratnih sukoba u našem širem susjedstvu do različitih posljedica koje na naše demokracije imaju porast populizma i ekstremizma, lažnih vijesti pa i ubrzani tehnološki razvoj. U kontekstu takvih ugroza, prijetnji i izazova, predstojeći izbori za Europski parlament najvažniji su od ulaska Hrvatske u članstvo Europske unije, ocijenio je predsjednik Jandroković. 

Istodobno, važno je primijetiti kako unatoč aktualnim izazovnim globalnim okolnostima, Hrvatska napreduje i postaje sve boljim mjestom za život. Važno je stoga poticati povratak u domovinu onih koji su je u nekom trenutku napustili jer su procijenili da će drugdje bolje živjeti.

Predsjednik Sabora završno je kazao kako bi svi hrvatski političari, bez obzira na međusobne razlike, uvijek trebali biti posvećeni zaštiti interesa hrvatskog naroda, bilo gdje u svijetu, te pozvao na izgradnju kulture zajedništva kad je u pitanju zagovaranje hrvatskih nacionalnih interesa.