Predsjednik Sabora Jandroković nazočio na svečanoj sjednici 81. gardijske bojne Hrvatske vojske „Kumovi“

Virovitica – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković nazočio je na svečanoj sjednici 81. gardijske bojne Hrvatske vojske „Kumovi“ povodom 30. obljetnice osnutka te postrojbe.

Predsjednik Jandroković uvodno je zahvalio pripadnicima 81. gardijske bojne Hrvatske vojske „Kumovi“ na svemu što su učinili za hrvatsku slobodu i mir koji danas imamo. Važno je prisjećati se zahtjevnih vremena stvaranja moderne Hrvatske, osvijestiti povijesne okolnosti koje su tome neposredno prethodile, kao i višestoljetne težnje našeg naroda da ima svoju državu.

Podsjetio je na viziju prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i hrabrost hrvatskih branitelja, zahvaljujući kojima je ostvaren taj povijesni cilj. Pritom, kazao je kako je nužno mlađe naraštaje podsjećati na mukotrpni put kojeg smo prešli do samostalnosti i neovisnosti, te na činjenicu da se za mir, slobodu i demokraciju u Hrvatskoj itekako trebalo izboriti.

Ne smijemo dopustiti da se istina o Domovinskom ratu i zasluge hrvatskih branitelja dovode u pitanje, da se krivnja i odgovornost za rat relativiziraju, kazao je predsjednik Sabora. Dodao je kako su upravo obljetnice poput današnje i živa svjedočanstva branitelja snažan prilog afirmaciji te neupitne istine.
Zahvaljujući pobjedi u Domovinskom ratu danas je Hrvatska u značajno drukčijem međunarodnom položaju – članica NATO-a, EU-a, schengenskog prostora i europodručja.

Istovremeno, svijet u kojem živimo ubrzano se mijenja, kao i međunarodni poredak kakvog smo poznavali. Moramo biti svjesni brojnih sigurnosnih izazova u našem širem okruženju i u našem susjedstvu. U takvom je kontekstu za državu nužno imati kvalitetno političko vodstvo. Politička stabilnost, gospodarska snaga i vojno-sigurnosna spremnost bitni su preduvjeti uspješnih hrvatskih odgovora na nove izazove, te jamstvo mira i sigurnosti u budućnosti, istaknuo je predsjednik Sabora.

Završno je predsjednik Jandroković uime Hrvatskog sabora i osobno čestitao pripadnicima 81. gardijske bojne „Kumova“ na njihovoj velikoj obljetnici.