Predsjednik Sabora Jandroković na obilježavanju 60. godišnjice smrti blaženoga kardinala Alojzija Stepinca - Stepinčeva 2020. u Krašiću

Krašić - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na obilježavanju 60. godišnjice smrti blaženoga kardinala Alojzija Stepinca, Stepinčeva 2020. u Krašiću.

Predsjednik Sabora uz mnogobrojne katolike prisustvovao je svečanoj svetoj misi koju je u crkvi Presvetog Trojstva predvodio mons. dr. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.

Nakon Svete mise predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem položio je vijenac ispred kipa blaženoga Alojzija Stepinca, te je posjetio spomen-dom tog blaženika, gdje je prije 60 godina umro u kućnom zatočeništvu.

Tom prigodom u izjavi medijima je istaknuo: „Blaženi Alojzije Stepinac simbol je vjere, ljubavi i nade, on je primjer odanosti Isusu Kristu i domovini Hrvatskoj. Kao što je danas biskup Perić podsjetio, bila su to malo drugačija vremena nego danas, a on je svojom žrtvom pokazao što znači istinska vjera u Boga i što znači imati snažnu vjeru, snažan karakter i ljubav prema Domovini„ poručio je predsjednik Sabora Jandroković na obilježavanju 60. godišnjice smrti blaženoga kardinala Alojzija Stepinca u Krašiću.

Biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić, koji je predvodio svetu misu, u propovijedi je iznio detaljna svjedočanstva o događajima koji su se zbili u četiri dana nakon smrti zagrebačkog nadbiskupa i mučenika Alojzije Stepinca, do pokopa i mise u zagrebačkoj katedrali.

Rekao je da je prvo čudo bila promjena prvotnog stava njegovih komunističkih progonitelja Tita i Beograda o pokopu u zagrebačkoj katedrali, od 'ni govora', do toga da je četiri dana poslije, uz molitvu 16 biskupa, 500 svećenika i 180 bogoslova, u zagrebačkoj katedrali ipak održana sprovodna misa.

"Kao da su se Alojzija Stepinca komunističke vlasti bojale više mrtvoga nego živoga jer je bio neustrašiv branitelj ljudskih i crkvenih prava, odlučan promicatelj narodnih sloboda, a sam bez vanjske slobode", rekao je biskup Perić.

Istaknuo je kolika je razlika između bezbožnoga komunističkog režima i današnjeg vremena, kada su na misi prisutni predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković.

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina