Predsjednik Sabora Jandroković na obilježavanju 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Bljesak": Bljesak je bila briljantna, velika pobjeda Hrvatske vojske i policije

Okučani - Dvadeset i četvrta obljetnica vojno-redarstvene operacije "Bljesak“ u kojoj je 1995. oslobođena zapadna Slavonija obilježena je svečanošću kod spomen-obilježja "Kristalne kocke vedrine" u Okučanima, gdje su počast poginulima odali njihovi suborci, članovi obitelji i prijatelji te najviši predstavnici države, Hrvatskoga sabora i Vlade. 

Operacija "Bljesak" počela je 1. svibnja 1995. u ranim jutarnjim satima, a u manje od 32 sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija. U operaciji su sudjelovale 32 postrojbe s oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. U oslobađanju zapadne Slavonije poginuo je 51 hrvatski branitelj, a više od 160 ih je ranjeno. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada velikosrpskih agresora na zapadnoslavonskom području. Nakon tri mjeseca, 5. kolovoza 1995. uslijedila je VRO "Oluja" kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području Republike Hrvatske, osim u istočnoj Slavoniji.

Na svečanosti obilježavanja 24. obljetnice Bljeska u Okučanima sudjelovao je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom saborskih zastupnika, koji je u izjavi novinarima rekao kako je "Vojno redarstvena operacija Bljesak bila briljantna, velika pobjeda Hrvatske vojske i policije. Ona je bila jasan znak da je plan stvaranja velike Srbije propao, da neće biti realiziran, a operacija Bljesak utrla je put još jednoj briljantnoj pobjedi, operaciji Oluja i nakon toga mirnom reintegracijom Hrvatskog podunavlja zaokružen je teritorijalni integritet Hrvatske. Danas se sjećamo svih onih koji su sudjelovali u operaciji Bljesak, i s posebnim  pijetetom i poštovanjem sjećamo se onih koji su dali svoj život za našu domovinu, suosjećamo s njihovim obiteljima i iskazujemo im poštovanje", istaknuo je Jandroković.

Na središnoj svečanosti pročitana su imena poginulih u VRO  "Bljesak" te kratka povjesnica te operacije, a kod spomen-obilježja "Kristalna kocka vedrine" položeni su vijenci i upaljene svijeće, dok su na 51 kocku vedrine, koje simboliziraju poginule hrvatske branitelje, položene ruže. Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević kod spomen-obilježja poginulima položili su zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske.

U crkvi sv. Vida za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu služena je sveta misa zadušnica koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan. U kripti crkve otvorena je izložba fotografija "1991." autora Zorana Filipovića, a u sklopu obilježavanja 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Bljesak" u Okučanima su pokazne vježbe održali Zapovjedništvo specijalnih snaga i Pukovnija Vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske te Izvidnička satnija GOMBR Hrvatske kopnene vojske.