Predsjednik Sabora Jandroković na humanitarnoj akciji Zaklade Ana Rukavina "Želim život": Nastavljamo plemenitu ostavštinu Ane Rukavine

Zagreb - U organizaciji Zaklade Ana Rukavina i Nove TV na Trgu bana Jelačića održana je tradicionalna humanitarna akcija i koncert "Želim život", a za to se vrijeme putem telefonskih poziva prikupljao novac za nove uzorake za Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Javljanjem na telefonske pozive građana u pozivnom centru, ovoj se humanitarnoj akciji pridružio predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. 

Na koncertu je do 23,30 sati prikupljeno više od milijun i dvjesto tisuća kuna.
 
Koncert "Želim život" Zaklade "Ana Rukavina" održan je 14. godinu za redom u sjećanje na 29-godišnju novinarku Vjesnika Anu Rukavinu, koja je preminula bolujući od leukemije, i u povodu 13 godina rada Zaklade.

Od početka rada Zaklade, proširen je Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica sa 150 na gotovo 63 tisuća darivatelja, otvorena je javna Banka krvi iz pupkovine "Ana Rukavina", iz Hrvatskog Registra DDKMS i Banke krvi iz pupkovine "Ana Rukavina" izdano je 115 transplantata za hrvatske i inozemne pacijente te je dosad sedmero liječnika iz Hrvatske dobilo priliku usavršavati se na najboljim svjetskim klinikama u području hematologije i pedijatrije.

Glavni je cilj humanitarne akcije borba za unaprjeđenje hrvatske hematologije, a iz Zaklade su istaknuli podatke prema kojima je Hrvatska 11. država u svijetu po broju potencijalnih darivatelja na 10 tisuća stanovnika te osma u svijetu po broju darovanih krvi iz pupkovine na 10 tisuća stanovnika.
 
Upraviteljica Zaklade i majka pokojne Ane, Marija Rukavina na početku je koncerta najavila da ove godine na specijalizaciju u Washington odlazi i prva medicinska sestra.
 
Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković rekao je kako je lijep osjećaj pomoći u toj plemenitoj akciji.
"Lijep je osjećaj biti ovdje. Ljudi zovu iz svih dijelova Hrvatske, dobronamjerni su, radosni i žele pomoći ovoj plemenitoj akciji. Danas je najvažnije da razmišljamo o dobru, prijateljstvu, ljubavi i da slavimo život. Ana Rukavina je iza sebe ostavila nešto jako plemenito", istaknuo je Jandroković.
 
Dodao je i kako je, prije nego što je došao, pročitao njezino pismo koje je napisala kad je bila teško bolesna i podsjetio se na fascinantan spoj ljubavi prema životu i tuge što napušta svoje bližnje.

Humanitarnoj akciji Zaklade Ana Rukavina pridružili su se i potpredsjednici Hrvatskoga sabora Željko Reiner i Milijan Brkić te brojni drugi zastupnici. 

Autor: Hina/Ured predsjednika