Predsjednik Sabora Jandroković na 25. godišnjici Bljeska: Došao sam iskazati poštovanje 51 poginulom hrvatskom branitelju, vojniku i policajcu, s velikim poštovanjem i zahvalnošću njima i obiteljima, želimo još jednom podsjetiti na tu veliku pobjedu

Okučani  - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Okučanima je odana počast poginulima u Vojno-redarstvenoj operaciji "Bljesak" kojom je prije 25 godina od okupacije oslobođena zapadna Slavonija.

Program obilježavanja počeo je intoniranjem himne Republike Hrvatske "Lijepa naša domovino", a sin poginulog hrvatskog branitelja Krešmir Šimić pročitao je imena poginulih hrvatskih branitelja u VRO "Bljesak".

Vijence na spomen obilježje "Kristalna kocka vedrine" položili su predstavnici obitelji poginulih branitelja, a vijenac državnog vrha su položili i zapalili svijeću te odali počast svim poginulim hrvatskim braniteljima predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u izjavi medijima je istaknuo: " Došao sam ovdje u ime zastupnica i zastupnika Hrvatskoga sabora još jednom iskazati poštovanje prema 51 poginulom hrvatskom branitelju, vojniku i policajcu. S velikim poštovanjem i velikom zahvalnošću njima i njihovim obiteljima, želimo još jednom podsjetiti na tu veliku pobjedu hrvatske vojske i hrvatske policije, koja je otvorila vrata za završnu pobjedničku operaciju Oluja."

Vijenac su položili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i glavni ravnatelj policije Nikola Milina te predstavnici udruga veterana Domovinskog rata. Molitvu za mrtve predvodio je vojni ordinarij, mons. Jure Bogdan.

U izjavi novinarima nakon svečanosti, predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković rekao je da mu je žao što je predsjednik Republike napustio današnje obilježavanje obljetnice Bljeska i odavanje počasti poginulima u toj Vojno-redarstvenoj operaciji, istaknuvši da ovo ne treba biti mjesto za ideološke prijepore.

Vojno-redarstvenom operacijom "Bljesak", koja je počela 1. svibnja 1995. u rano jutro, u manje od 32 sata hrvatske snage su s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju, odnosno oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija koji je četiri godine bio okupiran. Uspostavljen je i nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac te željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

U oslobađanju zapadne Slavonije poginuo je 51 hrvatski branitelj, a više od 160 ih je ranjeno. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada velikosrpskih agresora na zapadnoslavonskom području.

Nakon tri mjeseca, 5. kolovoza 1995. uslijedila je VRO "Oluja" kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području Republike Hrvatske, osim u istočnoj Slavoniji. 

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora