Predsjednik Sabora Jandroković i zastupnici održali sastanak s Kolegijem povjerenika Europske komisije

Zagreb – Predsjednik Sabora Gordan Jandroković i zastupnici Hrvatskoga sabora održali su sastanak s Kolegijem povjerenika Europske komisije, koji boravi u Hrvatskoj na otvaranju hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Na sastanku predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i zastupnika s Kolegijem povjerenika Europske komisije predstavljeni su prioriteti hrvatskog predsjedanja, posebno oni o kojima će se razgovarati na parlamentarnim sastancima. Naglašeno je da će zastupnici nacionalnih parlamenata tijekom hrvatskog predsjedanja imati priliku razmijeniti mišljenja s pozvanim povjerenicima o brojnim aktualnim temama. S obzirom na demokratski legitimitet, zastupnici nacionalnih parlamenata važni su za približavanje europskih tema građanima te su u tom smislu zastupnici Hrvatskoga sabora pozdravili Konferenciju o budućnosti Europe i nastavak dijaloga s europskim građanima.

Članovi Europske komisije izrazili su punu potporu Hrvatskoj istaknuvši da je njezino uspješno predsjedanje u interesu svih europskih institucija i država članica te da se raduju budućoj suradnji s Hrvatskim saborom.

U nastavku sastanka razgovaralo se o aktualnim temama u Europskoj uniji – povlačenju UK-a, Višegodišnjem financijskom okviru te politici proširenja, ali i o najvažnijim inicijativama Europske komisije poput Europskog zelenog plana.

Zastupnici Hrvatskoga sabora posebno su istaknuli Višegodišnji financijski okvir i potrebu postizanja dogovora o ravnoteži financiranja politika s dodanom vrijednošću i politika usmjerenih novim izazovima. Istaknuto je da kohezijska politika ima snažnu dodanu europsku vrijednost jer je zbog svojeg doprinosa gospodarskom rastu, socijalnoj uključenosti, inovacijama i zaštiti okoliša posebno važna za slabije razvijena područja. Kada je riječ o politici proširenja, predsjednik Sabora Jandroković ponovio je da je za Hrvatsku važan nastavak vjerodostojne politike proširenja te da će Hrvatska tijekom predsjedanja raditi na postizanju odluke temeljene na potvrđenoj europskoj perspektivi za kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje, uz njihovo dosljedno ispunjavanje utvrđenih kriterija.

Zaključno, pozdravljena je ambicija da Europa postane prvi klimatski neutralan kontinent u svijetu i bude globalni predvodnik te naglašeno da Hrvatska podupire sve napore prema ispunjenju ciljeva iz Pariškog sporazuma.