Predsjednik Sabora Jandroković: Hrvatski sabor nastavlja rad – slušamo preporuke nadležnih institucija

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sazvao je te vodio sjednicu Predsjedništva Sabora s predsjednicima klubova zastupnika radi zajedničkih konzultacija o radu Hrvatskoga sabora u povodu situacije s koronavirusom.

Sukladno dogovoru da uime svih sudionika današnjeg sastanaka Predsjedništva te uime predsjednika stranačkih klubova da izjavu novinarima o zaključcima, nakon sastanka je izjavio kako je s predstavnicima svih saborskih klubova visokim suglasjem dogovoreno da Sabor nastavi s radom. 

- Dogovorili smo vrlo visoko suglasje oko toga da Sabor nastavi s radom u formi 'hladnog pogona'. To znači da će raditi naše službe, odbori i plenarna sjednica, a dogovorili smo se i da saborske zastupnice i zastupnici kao predstavnici naroda daju primjer odgovornim ponašanjem, slušanjem i poštivanjem preporuka nadležnih državnih institucija, Stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekao je Jandroković.

Nakon sastanka s predstavnicima klubova novinarima je kazao kako Sabor odgađa sve međunarodne aktivnosti, okrugle stolove, tematske sjednice, organizirane posjete.

Istaknuo je kako su svi koji su sudjelovali u raspravi naglasili važnost odgovornog ponašanja i poštivanja preporuka poput izbjegavanja bilo kakve vrste kontakata s osobama koje mogu biti zaražene, ali i smirivanje situacije umjesto dizanja panike, pa u tom smislu daju snažnu potporu medicinskoj struci.

- Sinergija struke i politike u kojoj struka daje preporuke i pravila, a politika to prati, naglasio je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Dodao je kako je na sastanku bilo govora i o mogućnosti da se u određenom roku sastanu premijer i nadležni ministri s predstavnicima parlamentarnih stranaka, kako bi ih izvijestili o svemu što Vlada čini.

Razmišlja se, izjavio je, i o mogućnosti provođenja rasprave, najvjerojatnije na nekom od saborskih odbora, o tome kakve mjere Vlada planira kada je u pitanju gospodarska situacija vezano u koronavirus i sve ono što donosi u budućnosti.

Jandroković je rekao i kako je bilo riječi i o tome kako organizirati međunarodnu suradnju, kako odgovoriti na sve izazove u turizmu, transportu, poljoprivredi i ostalim područjima.

Naglasio je kako ga je jako ohrabrio stav svih stranačkih klubova i zaključak da kao narodni predstavnici moraju odgovorno obnašati svoju dužnost i slati pozitivne poruke.

Novinarima je izjavio kako u ovom trenutku nije prioritet da sabornica bude puna, već da ovdje budu svi predstavnici klubova i konstruktivno, razborito sudjeluju u raspravama.

- Preporučeno je da na skupovima bude manje od sto ljudi, a u Sabornici uglavnom i nema sto ljudi kada je obična rasprava. Vidjet ćemo kako ćemo se ponašati u budućnosti i slušat ćemo preporuke, zaključio je predsjednik Sabora  Jandroković.