Predsjednik Sabora Gordan Jandroković dodijelio nagradu najboljem mladom poljoprivredniku Goranu Vrabecu

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je uvodni govor na otvorenju konferencije pod nazivom „Poljoprivredna konferencija – izbor najboljeg mladog poljoprivrednika 2021.“ i dodijelio nagradu najboljem mladom poljoprivredniku Goranu Vrabecu.

Predsjednik Sabora Jandroković izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem u ovom događaju koji promiče jačanje hrvatskog gospodarstva i hrvatske poljoprivrede, zbog čega je i prihvatio pokroviteljstvo nad konferencijom. Posebno je istaknuo važnost mladih poljoprivrednika: „Raduje me rast broja mladih poljoprivrednika te da smo iznad europskog prosjeka. U tome vidim dobru perspektivu i nadu da će se hrvatsko selo uspješno obnavljati u idućem razdoblju“.

Podsjetio je na nedavnu „Konferenciju o budućnosti Europe – vizija Hrvatske“ održanu u Hrvatskome saboru, s fokusom na visoke tehnologije, umjetnu inteligenciju, ali i ekologiju i zaštitu okoliša. Pritom je dodijeljena nagrada „Europski građanin“ Savezu izviđača za akciju pošumljavanja požarišta te „Europska velika obitelj 2020.“, obitelji Toljanić koja se bavi upravo poljoprivredom. 

Govoreći o ekološkoj održivosti u poljoprivredi, predsjednik Sabora Jandroković naglasio je zaštitu okoliša kao generacijski važnu temu kojoj mladi danas posvećuju puno više pažnje i razmišljanja nego što su starije generacije činile. -Ekološka poljoprivreda, posvećenost zaštiti okoliša, povezani s kvalitetnom proizvodnjom, produktivnošću i visokom tehnologijom, jesu veliki izazov, no oni koji se s time uspješno nose, bit će jamci budućeg razvoja Republike Hrvatske, kazao je. U okviru pandemije koronavirusa koja je ukazala na važnost samoodrživosti i samodostatnosti, predsjednik Sabora Jandroković ustvrdio je kako mladi koji se bave djelatnostima temeljenima na tim postulatima zaslužuju podršku državnih institucija, medija i javnosti. - Stoga je bitno promovirati ih, kao i čitav niz drugih projekta bitnih za dugoročni razvoj Hrvatske, dodao je.

Zaključno, istaknuo je kako se u novom višegodišnjem financijskom okviru Zajednička poljoprivredna politika fokusira upravo na poticanje mladih poljoprivrednika te podsjetio da Hrvatska u idućem desetljeću ima na raspolaganju 5 milijardi eura za poljoprivredu i ruralni razvoj. U uvjerenju kako će to hrvatski poljoprivrednici znati iskoristiti, predsjednik Sabora Jandroković čestitao je svim mladim poljoprivrednicama i poljoprivrednicima. 

 „Poljoprivredna konferencija – izbor najboljeg mladog poljoprivrednika 2021.“ održana je ispred Muzeja suvremene umjetnosti, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, Jutarnjeg lista te hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak koja je od predsjednice saborskog Odbora za poljoprivredu Marijane Petir preuzela mjesto ambasadorice ovog projekta uime Europe pučke stranke.

Uime stručnog žirija nazočnima se obratila i predsjednica saborskog Odbora Petir koja se pridružila čestitkama svim sudionicima ovog projekta.