Predsjednik Sabora čestitao građanima Dan državnosti

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks uputio je čestitku građanima Republike Hrvatske i svim hrvatskim državljanima u povodu državnog blagdana - Dana državnosti Republike Hrvatske, sljedećeg sadržaja:

„Poštovani građani i državljani Republike Hrvatske. Dana 25. lipnja 1991. Hrvatski sabor je donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske. Ove povijesne odluke predstavljaju ustavno-pravni temelj samostalne, slobodne i suverene Republike Hrvatske i ostvarenje stoljetne težnje hrvatskoga naroda da samostalno i slobodno kroji vlastitu sudbinu i odlučuje o vlastitoj budućnosti. 

Međutim, ove povijesne političke odluke ostale bi bezvrijedno slovo na papiru da nisu potvrđene životima i žrtvama hrvatskoga naroda, hrvatskih branitelja i konačnom pobjedom u pravednom i obrambenom Domovinskom ratu. Obilježavajući Dan državnosti, prigoda je da se prisjetimo i trajno zahvalimo svima onima koji su pali na putu prema slobodi, svim hrvatskim braniteljima koji su, herojski obranivši Hrvatsku, svima nama osigurali slobodan i miran život u vlastitoj državi. Na 16.-ti rođendan Republike Hrvatske prigoda je da se trajno zahvalimo i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, pod čijim je vodstvom, zajedno s Hrvatskim saborom, Vladom demokratskog jedinstva, stvorena slobodna, neovisna i međunarodno priznata Hrvatska. Želim podsjetiti i na izniman doprinos brojnih naraštaja domovinske i iseljene Hrvatske, posebno u obrani od agresije i stvaranju hrvatske države, zbog čega im i ovom prigodom odajemo zahvalnost. 

Šesnaest godina poslije, Hrvatska se nalazi u novom razdoblju. U proteklim godinama Hrvatska je ostvarila visoke demokratske standarde, podigla ljestvicu vrijednosti i polučila vrijedne rezultate na mnogim područjima društvenog života. To nam govori da u budućnost možemo gledati s optimizmom koji ima pokriće, pogotovo ako znamo da postoji još neiskorištenog prostora, brojni potencijali i ljudski i materijalni, koje valja na odgovarajući način uključiti u  projekt razvitka hrvatskoga društva u cjelini.

Na međunarodnoj sceni, Republika Hrvatska je uvažena kao cijenjeni član, koji je spreman i sposoban  pružiti pomoć u postizanju stabilnosti i mira u svijetu. Hrvatska se danas, zahvaljujući uloženim naporima i ostvarenim rezultatima, nalazi pred vratima NATO saveza i Europske unije. Iako smo proteklih godina ostvarili vrijedne rezultate, svjesni smo potrebe za nastavkom provođenja reformi u područjima djelovanja države i društva, gdje su uočeni problemi. Potrebno je bez odlaganja i bez kompromisa nastaviti iskorjenjivati sve negativne pojave koje priječe ostvarenje našega  konačnog cilja – poboljšati životni standard i učiniti kvalitetniji život hrvatskim građanima. Čvrsto sam uvjeren da je odlučno pokrenute reforme potrebno nastaviti i dovršiti zbog sigurnije i bolje budućnosti svih naših građana, ali i zbog trajne obveze prema svima onima koji su svoj život i žrtvu dali za neovisnu i samostalnu Hrvatsku - za Hrvatsku zadovoljnih i sretnih građana.

Poštovani građani i državljani Republike Hrvatske, čestitam Vam državni blagdan Republike Hrvatske  – Dan državnosti“.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora