Predsjednik Sabora Boris Šprem primio predsjednika Zastupničkog doma Velikog Vojvodstva Luksemburga Laurenta Mosara

Zagreb - Luksemburg će hrvatski pristupni ugovor ratificirati najvjerojatnije prije ljetne stanke parlamenta, a najkasnije u jesen, izjavio je predsjednik luksemburškog parlamenta Laurent Moser tijekom uzvratnog posjeta parlamentarnog izaslanstva Hrvatskoj.

"Parlament će najvjerojatnije ratificirati hrvatski pristupni ugovor prije ljetne stanke parlamenta, a najkasnije u jesen", kazao je predsjednik Zastupničkog doma Velikog Vojvodstva Luksemburga nakon razgovora sa svojim domaćinom, predsjednikom Hrvatskoga sabora Borisom Špremom. Moser je kazao da se raduje skorašnjem ulasku Hrvatske u Uniju u srpnju 2013. te istaknuo da njegova zemlja "jako cijeni ogromne napore Vlade i Sabora glede prilagodbe zakona i usvajanja europske stečevine". Prema njegovim riječima, postoje još neka pitanja koja se moraju riješiti, poput privatizacije brodogradilišta, borbe protiv organiziranog kriminala i procesuiranja ratnih zločina. Moser je, međutim, "optimist" i "vjeruje da će Hrvatska učiniti sve da to riješi".

Predsjednik Sabora istaknuo je odlične bilateralne odnose dviju zemalja, kako političke tako i gospodarske. "Naši su gospodarski odnosi na zavidnoj razini, a naša prošlogodišnja trgovinska razmjena iznosila je 245 milijuna eura", kazao je Šprem. Istaknuo je da su Hrvatska i Luksemburg 2003. godine potpisali ugovor o uzajamnoj zaštiti investicija. Izaslanstvo Hrvatskoga sabora boravilo je u posjetu Luksemburgu 2005. godine. (Hina)

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina