Predsjednik Sabora Boris Šprem primio izaslanstvo Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva predvođeno grofom Dundeejem

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je izaslanstvo Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Irske koje u službenom posjetu Hrvatskoj predvodi grof Alexander Dundee.

Razgovaralo se prije svega o nastavku reformi koje Hrvatska provodi na putu prema EU, o procesu ratifikacije Pretpristupnog ugovora te o unaprjeđenju gospodarske suradnje dviju zemalja za koju postoji obostrani interes.

Predsjednik Sabora Boris Šprem naglasio je da Hrvatska i tijekom ratifikacijskog procesa nastavlja ispunjavati preuzete obveze i provoditi reforme, posebno na području pravosuđa i javne uprave, borbe protiv korupcije, procesuiranja ratnih zločina, povratka izbjeglica te zaštite ljudskih prava i prava manjina.

Grof Dundee, koji je ujedno i počasni konzul Republike Hrvatske u Edinburghu, izrazio je zadovoljstvo što može pomoći Hrvatskoj. Iskazao je i uvjerenje da će do sljedećeg izvješća o monitoringu hrvatskog pretpristupnog procesa, koje se očekuje u listopadu ove godine, biti učinjeni daljnji pomaci. Hrvatskom saboru ponudio je i konkretnu pomoć u vidu edukacije službenika za parlamentarni nadzor unutar EU kao dio šireg programa Ujedinjenog Kraljevstva kojemu je cilj jačanje kapaciteta hrvatskih institucija za EU.

Na sastanku je potvrđeno da postoji povećan interes britanskih tvrtki za investiranje i jačanje gospodarskih odnosa s Hrvatskom, što se tumači i kao jedan od pozitivnih učinaka predstojećeg ulaska Hrvatske u EU. Predsjednik Sabora zahvalio je na ponudi britanskog parlamenta za edukaciju službenika Hrvatskoga sabora i informirao britansko izaslanstvo o izmjenama saborskog Poslovnika kojima je cilj, između ostalog, pojačati rad odbora, a što će biti od velike važnosti upravo za parlamentarni nadzor u okviru članstva u EU.

Autor: Ured predsjednika Sabora