Predsjednik Sabora Boris Šprem doputovao u službeni posjet Mađarskoj

Budimpešta - Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem doputovao je u nedjelju u službeni posjet Mađarskoj na poziv predsjednika mađarske Nacionalne skupštine Laszla Kövera. Tijekom posjeta predsjednik Sabora sastat će se s najvišim mađarskim dužnosnicima.

U ponedjeljak ujutro primit će ga mađarski predsjednik Janos Ader, a nakon toga sastat će se sa svojim domaćinom Köverom. Kako se očekuje, teme razgovora bit će bilateralni odnosi, nastavak reformi koje Hrvatska provodi na putu prema EU i proces ratifikacije Ugovora o pristupanju RH Europskoj uniji. Također će biti govora o stanju u regiji i nacionalnim manjinama. Šprema će primiti mađarski premijer Viktor Orban, a sastat će se i s ministrom vanjskih poslova Janosom Martonyijem te s predstavnicima hrvatske manjine u Mađarskoj.

Predsjednik Sabora nazočit će na prijamu u hrvatskom veleposlanstvu u Budimpešti u prigodi Dana državnosti Republike Hrvatske te obilježavanja 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Mađarske.

Odnosi Hrvatske i Mađarske tradicionalno su dobri i prijateljski. Mađarska je to posebno pokazala tijekom predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovini 2011. kada se snažno zalagala da se hrvatski pristupni pregovori završe do kraja njezina predsjedanja, što se i dogodilo. Mađarska je također bila druga zemlja EU koja je ratificirala hrvatski Ugovor o pristupanju, 13. veljače ove godine. (Hina/iRedakcija)

Autor: Hina/iRedakcija