Predsjednik Sabora Bebić susreo se s predsjednikom kanadskog Senata Kinsellom

Ottawa - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić s predsjednikom kanadskog Senata Noelom Kinsellom razgovarao je o ulozi parlamenata u unaprjeđenju hrvatsko-kanadskih odnosa, ulasku Hrvatske u NATO, slovenskoj blokadi pregovora RH-EU, gospodarskoj i vojnoj te o suradnji dviju država u području obrazovanja. 

"Želimo vas primiti s najvećim počastima u Senatu, koji u kanadskom sustavu vlasti zauzima posebno mjesto, jer se samo ovdje susreću sva tri konstutitvna elementa kanadskog parlamenta - Zastupnički dom, 105 senatora i Kruna", kazao je Kinsella primajući saborsko izaslanstvo u senatskoj dvorani na Parliament Hillu u Ottawi.

Predsjednik Sabora je, zahvalivši Kanadi na potpori Hrvatskoj u ulasku u NATO, istaknuo kako je nedavna kanadska odluka o ukidanju viza pozitivno odjeknula u Hrvatskoj.

U razgovoru s Kinsellom o slovenskoj blokadi hrvatskih pregovora s Bruxellesom istaknuo je da Sabor nastavlja usklađivati hrvatsko zakonodavstvo s europskim bez obzira na blokadu. Također je istaknuo da je Sabor jednoglasno prihvatio prijedlog povjerenika EU-a za proširenje Olija Rehna za rješenje graničnog prijepora sa Slovenijom, utemeljen na međunarodnom pravu, dok Slovenija ustraje na političkom rješenju spora, neprihvatljivom za Hrvatsku. 

Predsjednik Senata istaknuo je kako je važno riješiti slovensko-hrvatski spor kako bi se u potpunosti iskoristile prednosti koje dvjema zemljama daju europski prometni koridori 5 i 10 i njihove luke Kopar i Rijeka kao vrata srednje Europe. Ustvrdivši da je razvoj kanadskih luka i pomorskog prometa jedan od prioriteta sadašnje kanadske vlade, Kinsella je iznio inicijativu za bratimljenje jednoga kanadskog lučkog grada s Rijekom, da bi se potaknuo kanadsko-hrvatski pomorski promet. 

Predsjednik Bebić podsjetio je na napore koje Hrvatska ulaže u razvoj prometne infrastrukture prema susjednim zemljama, dok Slovenija, po njegovim riječima, već godinama zaustavlja izgradnju autocesta na 30-40 km od granice s Hrvatskom na tri prometna smjera. 

Kinsella je iznio i inicijativu za jaču bilataralnu suradnju kanadskog i hrvatskog ministarstva obrane u okviru NATO-a, posebno obukom vojnih i mornaričkih kadrova, što je Bebić pozdravio, navevši primjer izvrsne suradnje hrvatskog i kanadskog kontingenta u misiji ISAF-a u Afganistanu.

Kinsella i Bebić također su razgovarali o daljnjoj suradnji dvaju parlamenata i njihovih pojednih odbora, ulozi hrvatskog iseljeništva u Kanadi te o suradnji u obrazovanju, u programima za putovanja mladeži i sporazumima koje je za to potrebno potpisati.

Na sastanku u Senatu sudjelovali su i potpredsjednica Sabora Željka Antunović, te zastupnik Boris Kunst.

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina