Predsjednik Sabora Bebić razgovarao s predsjednikom Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Bangguom

Peking - Višak koji Kina ostvaruje u vanjskotrgovinskoj razmjeni s Hrvatskom mogao bi se riješiti povećanim kineskim ulaganjima u Hrvatsku i rastom broja kineskih turista, suglasili su se u Pekingu predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić i predsjednik Stalnog odbora Svekineskoga narodnog kongresa Wu Banggu. 

Bebić je razgovorima s Wuom počeo višednevni službeni posjet Kini, tijekom kojega će s tamošnjim dužnosnicima razgovarati o razvoju bilateralnih, osobito gospodarskih odnosa.

Po izvoru bliskom hrvatskom izaslanstvu, dvojica dužnosnika razmotrila su problem velikog kineskog viška u trgovinskoj razmjeni s Hrvatskom i kao rješenje predložili povećana ulaganja Pekinga u hrvatsku infrastrukturu i turizam te rast broja kineskih turista koji bi posjetili Hrvatsku.

Tijekom ove godine više od 16 milijuna Kineza putovalo je izvan zemlje, a prošle godine Hrvatsku je posjetilo samo 6,5 tisuća, rečeno je tijekom razgovora.

Odnose dviju zemalja Bebić i Wu ocijenili su vrlo srdačnim i prijateljskim, osobito nakon nedavna posjeta Zagrebu kineskog predsjednika Hu Jintaoa.

Hrvatska je zemlja s kojom Kina najbolje surađuje u jugoistočnoj Europi i velikom prednošću smatra njezin položaj srednjoeuropske, mediteranske i podunavske zemlje, rekao je Wu.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina