Predsjednik rumunjskog Zastupničkog doma Adrian Nastase u posjetu kod predsjednika Sabora Vladimira Šeksa

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je danas predsjednika Zastupničkog doma rumunjskog parlamenta Adriana Nastasea koji sudjeluje u „Forumu Crans Montana“ u Zagrebu. Predsjednici Šeks i Nastase su razgovarali o pristupanju Hrvatske i Rumunjske Europskoj uniji te o mogućnosti korištenja rumunjskih iskustava i spoznaja u tom procesu, za što je Hrvatska izuzetno zainteresirana.

Predsjednik Nastase je rekao kako je njegovo sudjelovanje na „Forumu Crans Montana“ izraz prijateljske podrške hrvatskom ulasku u EU ukazavši na važnost solidarnosti među državama na području jugoistočne Europe u procesu pridruživanja Europskoj uniji. 

Predsjednik Sabora Šeks je naglasio da Hrvatska podržava što brži ulazak Rumunjske u EU jer bi, u protivnom, možda mogao biti usporen i proces pridruživanja Hrvatske. U vezi s odgodom otvaranja predpristupnih pregovora s Hrvatskom predsjednik Sabora je istaknuo kako je „jedini kamen spoticanja pitanje interpretacije pune suradnje s haškim sudom“. Dodao je da bi radna skupina EU-a za procjenu suradnje Hrvatske s haškim sudom trebala ocjenu o tome donijeti zajedno s glavnom haškom tužiteljicom Carlom Del Ponte, a ne da se uvažava isključivo mišljenje glavne haške tužiteljice.

Predsjednici Sabora i rumunjskog Zastupničkog doma su se složili da je u prevladavanju mogućih poteškoća u održavanju zacrtane dinamike procesa proširenja EU-a važno pojačati regionalnu suradnju s ciljem daljnje stabilizacije i međusobnog pomaganja na području jugoistočne Europe, a radi bržeg i lakšeg napredovanja zemalja kandidata na putu prema punopravnom članstvu u EU. Predsjednik Zastupničkog doma Adrian Nastase je sa zadovoljstvom prihvatio poziv predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa da u skorije vrijeme dođe u uzvratni posjet Hrvatskoj, a zaključeno je i da treba potaknuti suradnju odbora za vanjsku politiku i europske integracije.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora