Predsjednik Republike Moldove Vladimir Voronjin u službenom posjetu kod predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je predsjednika Republike Moldove Vladimira Voronjina u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

U razgovoru predsjednika Hrvatskog sabora i moldovskog predsjednika bilo je riječi o otvaranju pristupnih pregovora između Republike Hrvatske i Europske unije, predstojećem sastanku na vrhu predsjednika država srednje Europe, koji se održava 14. i 15. listopada 2005. u Zagrebu, i o mogućnostima za daljnje intenziviranje prijateljskih bilateralnih odnosa.

Predsjednik Moldove Voronjin je izrazio zadovoljstvo time što se odnosi između Republike Hrvatske i Europske unije nastavljaju pozitivno razvijati, iako je nakon odbacivanja europskog ustava na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj bilo i zahtjeva da se zaustavi daljnje proširenje Unije.

U vezi s tim predsjednik Sabora je izrazio spremnost da Moldovi budu prenesena iskustva iz procesa priključenja EU u okviru parlamentarne dimenzije, za što na moldovskoj strani postoji interes. Predložio je uspostavu kontakata na razini odgovarajućih odbora između moldovskog i hrvatskog parlamenta, a moldavski je predsjednik prijedlog podržao.

Predsjednik Voronjin je izvijestio o situaciji u Transnistriji naglasivši kako ona predstavlja prijetnju regionalnoj, ali i međunarodnoj sigurnosti. Predsjednik Hrvatskog sabora je zajamčio punu podršku Hrvatske očuvanju teritorijalnog integriteta Republike Moldove.

Izrazi sućuti predsjednika Sabora povodom potresa u Indiji i Pakistanu

(Zagreb, 10. listopada 2005.) – Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks uputio je izraze sućuti predsjednicima parlamenata Indije i Pakistana povodom snažnog potresa koji je u subotu ujutro pogodio te dvije zemlje i usmrtio najmanje 30 000 ljudi.

„Najveći gubitak u ovoj kataklizmi predstavljaju zauvijek ugasli ljudski životi koji su za sobom ostavili nenadoknadivu prazninu i tugu, ponajviše u srcima svojih najbližih“, ističe se u pismu predsjedniku pakistanske Nacionalne skupštine Chaudhryju Amiru Hussainu.

„U ime zastupnica i zastupnika Hrvatskoga sabora te u svoje osobno ime izražavam najiskreniju sućut Vama kao i svim obiteljima poginulih i unesrećenih“, navodi se dalje u pismu predsjednika Sabora.

U poruci predsjedniku Zastupničkog doma indijskog parlamenta Somnathu Chatterjeeu predsjednik Sabora Vladimir Šeks je napisao: „Duboko me ražalostila vijest o snažnom potresu koji je odnio brojne ljudske živote i nanio velike materijalne štete u Vašoj zemlji. Svaki gubitak ljudskog života težak je udarac za tugujuće, posebice kada se to događa nenadano i kada to, kao u slučaju prirodnih katastrofa, nije bilo moguće spriječiti“.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora