Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač primio izaslanstvo Sjeverne Makedonije

Zagreb – Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač sastao se u četvrtak s potpredsjednikom Vlade Republike Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem i ministrom vanjskih poslova Nikolom Dimitrovom. Uz razgovor o bilateralnim odnosima dviju država jedna od glavnih tema bila je otvaranje pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Europske unije.

Potpredsjednik Vlade Sjeverne Makedonije zadužen za europska pitanja rekao je kako se odgađanje otvaranja pregovora oslikava u padu povjerenja i gubitku kredibiliteta tog procesa među građanima, posebno iz razloga što Makedonija već 15 godina ima status države kandidatkinje. Naglasio je kako cijeni podršku i solidarnost većine država članica Europske unije, među kojima i Hrvatske. -Nadamo se boljim vijestima ovog proljeća upravo za vrijeme hrvatskog predsjedanja i cijenimo političku i tehničku podršku koju nam pružate, istaknuo je Osmani. 

Govoreći o daljnjem proširenju i pregovorima za članstvo, Kovač je rekao kako Hrvatska želi da se Sjeverna Makedonija što prije nađe u poziciji države koja pregovara s Unijom o članstvu te da i dalje stojimo na raspolaganju za svaku vrstu pomoći. Kovač je istaknuo kako do daljnjeg proširenja Unije i otvaranje pregovora s državama kandidatkinjama mora doći želi li Europska unija imati ulogu jednog od globalnih svjetskih igrača. - EU mora voditi računa o sigurnosti kontinenta i ne smije dozvoliti da jugoistok Europe bude na gospodarskim marginama i zato smatram da je proširenje Unije na one države Europe koje još nisu članice, a to žele postati, logično, zaključio je Kovač. 

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Dimitrov je rekao kako su određeni problemi koji su stajali na putu napretka Sjeverne Makedonije prema članstvu u EU riješeni, no kako je jedna od najvažnijih zadaća stvoriti europske uvjete u Sjevernoj Makedoniji. - Želimo ljude zadržati u državi i stvoriti im mogućnosti da tu žive i rade, rekao je Dimitrov te dodao kako bi otvaranjem pregovora podigli očekivanja građana Sjeverne Makedonije. Istaknuo je i kako je odluka o skorom otvaranju pregovora od političkog, gospodarskog i sigurnosnog interesa ne samo za našu državu nego i Hrvatsku i sve članice Unije.

Razgovaralo se o prijedlogu nove metodologije proširenja EU-a  koju je jučer predložila Europska komisija, o postizanju nacionalnog konsenzusa svih političkih opcija oko pitanja članstva u Uniji te su se složili kako je za uspjeh pregovora potrebno uspostaviti jaku pregovaračku strukturu i osnažiti kapacitete institucija koje sudjeluju u pregovaračkom procesu.