Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Cappelli primio veleposlanicu Alžira Nakhlu Kechachu

Zagreb – Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Cappelli razgovarao je u četvrtak s veleposlanicom Alžira Nakhlom Kechachom o bilateralnim odnosima, odnosima Europske unije i Alžira te političkim aktualnostima.

Sugovornici su izrazili obostrano zadovoljstvo prijateljskim i partnerskim odnosima Hrvatske i Alžira koji su dodatno ojačani razmjenama susreta u ovoj godini.–Nakon što je izaslanstvo Hrvatskoga sabora u ožujku 2023. godine posjetilo parlament Alžira, imali smo prilike u svibnju ugostiti alžirske kolege u Saboru i tim prilikama otvoriti niz kvalitetnih tema kako političkih tako i gospodarskih, naglasio je Cappelli. Dodao je kako je Alžir dobar i pouzdan partner EU-a kada je riječ o migracijama jer ulaže napore kako bi zadržao migrante na putu prema europskim zemljama istaknuvši kako je Hrvatskoj kao novoj članici šengenskog prostora ta tema od velike važnosti. 

Veleposlanica Kechacha potvrdila je napore koje Alžir ulaže u suzbijanju ilegalnih migracija i onih koji se preko te zemlje žele domoći Europe.–Znamo da je tu puno izazova i Alžir ulaže maksimalne napore i održava dobre odnose sa susjednim zemljama kada je riječ o zaustavljanju tranzita migranata preko Alžira, rekla je Kechacha naglasivši kako rješenje tog problema vidi u gospodarskom i političkom osnaživanju zemalja iz kojih dolaze migranti kako bi ljude zadržali u matičnim državama. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku složio se s potrebom rješavanja problema migranata i stabiliziranja država iz kojih ljudi odlaze naglasivši kako EU radi na tome.

U nastavku su razmijenili mišljenja o budućnosti energetske suradnje i osiguravanju energetske sigurnosti i održivosti, turizmu, posebice kada je riječ o području izobrazbe kadrova u turizmu, ali i o pitanju Zapadne Sahare složivši se kako se ono treba riješiti mirnim putem sukladno međunarodnim rezolucijama i konvencijama.