Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Cappelli sastao se s veleposlanikom Mađarske Demcsákom

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Capelli održao je u četvrtak sastanak s veleposlanikom Mađarske Csabom Demcsákom, na kojem su razgovarali o nizu zajedničkih tema koje povezuju Hrvatsku i Mađarsku, od duge zajedničke povijesti, članstva u Europskoj uniji, ali i kulturi, turizmu, vanjskoj politici i gospodarskim temama. Cappelli je izrazio zadovoljstvo dobrosusjedskim odnosima dviju država te rekao kako se oni ogledaju i u odnosima među narodima dviju država te posebice istaknuo kako sve veći broja Mađara posjećuju Hrvatsku. Govoreći o sigurnosnim i obrambenim temama Unije, posebno je istaknuo potrebu jačanja pozicije Europe koja će se moći nositi s najnovijim izazovima u okružju. Istaknuo je i važnost proširenja Unije na države jugoistoka Europe kako bi se osigurala stabilnost i razvoj tog dijela njezinog susjedstva.

Govoreći o svjetskoj pandemiji uzrokovanoj koronavirusom i njezinim posljedicama predsjednik Odbora za vanjsku politiku naglasio je potrebu vraćanja određenih važnih industrija u Europu, posebice onih koje se bave proizvodnjom medicinske opreme lijekova. Osim toga, kako je rekao, na razini proračuna Europske unije treba osigurati financijska sredstva za različite vrste kriza. – Pokazalo se u ovoj pandemiji da su najpogađeniji gospodarski sektori transport i turizam i tu postoji prostor da se iz različitih fondova osigura potpora kako bi oni i u ovakvim situacija mogli funkcionirati, zaključio je Cappelli. 

Mađarski veleposlanik je istaknuo važnost parlamentarne suradnje koja je uz suradnju dviju vlada jednako važna za izgradnju veza između dviju država. Rekao je i kako se uz političko povezivanje odnosi među državama grade i povezivanjem ljudi. U tom kontekstu spomenuo je značaj manjina u Hrvatskoj i Mađarskoj i dodao kako one predstavljaju jako dobar most za jačanje odnosa dviju država. U nastavku je govorio o potrebi jačanja Europske unije koja mora voditi računa o tome da su njezine države članice snažne i da se mogu oduprijeti izazovima. 

Demcsák je rekao kako proširenje Unije na države jugoistoka Europe važno i za Mađarsku te istaknuo zadovoljstvo da je upravo mađarski povjerenik Olivér Várhelyi zadužen za susjedstvo i proširenje. – Jako je dobro da upravo netko tko je upoznat sa situacijom na terenu i poznaju regiju sjedi na toj poziciji, zaključio je  Demcsák.

Sugovornici su se na kraju razgovora dotaknuli i skorog otvaranja izložbe u Zagrebu o zajedničkoj povijesti Hrvatske i Mađarske i višestoljetnoj baštini dvaju naroda pod nazivom „Hrvatska–Mađarska: 800 godina zajedničke kulturne baštine“ koja će se nakon Zagreba preseliti u Budimpeštu.