Predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Pavić održao sastanak s predstojnicom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Castillo

Zagreb – Predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Marko Pavić održao je u srijedu sastanak s predstojnicom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Reginom Mariom Castillo. Tema sastanka bila je provedba europskog programa koji je pokrenut na inicijativu Europske komisije „Jamstvo za svako dijete“. Kako je rekla Castillo cilj ovog projekta je omogućiti najranjivijoj djeci u Europskoj uniji pristup zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, uslugama skrbi za djecu, adekvatnim uvjetima stanovanja i kvalitetnoj prehrani. Susret je uslijedio nakon održavanja Socijalnog samita koji je održan 7. svibnja ove godine u Portu i na kojem je Hrvatska dala snažnu potporu provedbi europskog stupa socijalnih prava.

Castillo je istaknula kako Europska komisija u partnerstvu s Regionalnim uredom UNICEF-a za Europu i Središnju Aziju (ECAR) trenutno provodi Fazu III Pripremnih aktivnosti inicijative „Jamstvo za svako dijete“ i to u sedam odabranih država članica EU-a među kojima je i Hrvatska. U nastavku razgovora je zahvalila predsjedniku Odbora Paviću na potpori ovom projektu te ga izvijestila o napretku i trenutnim aktivnostima UNICEF-a, prvenstveno u Međimurskoj županiji.  – Angažman saborskih zastupnika iznimno nam je bitan, rekla je Castillo, te dodala kako je svaki zastupnik glasnogovornik građana svoje izborne jedinice. Također je istaknula kako veseli činjenica što je Hrvatska u Europskoj uniji prepoznata kao snažna zagovarateljica inicijative „Jamstvo za svako dijete“.

Pavić je potvrdio predanost Hrvatske inicijativama koje imaju za cilj poboljšavanje uvjeta odrastanja svakog djeteta, ali i onima koje pružaju potporu obiteljima i široj zajednici. Upoznao je Castillo s različitim programima financiranja projekata iz europskih izvora, posebno Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i novog Višegodišnjeg financijskog okvira čije programiranje upravo traje. Sugovornici su razgovarali i o mogućim modelima održivosti različitih programa, a dogovoren je i nastavak buduće suradnje na razini saborskih radnih tijela.