Predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Marko Pavić sudjelovao na Konferenciji o budućnosti Kohezijske politike nakon 2027. godine

Zagreb – Predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Marko Pavić sudjelovao je na Konferenciji o budućnosti Kohezijske politike nakon 2027. godine na kojoj je predstavljena važnost Kohezijske politike za smanjenje socijalnih, ekonomskih i teritorijalnih nejednakosti te ravnomjeran regionalni razvoj u zemljama Europske unije. 

Glavne teme konferencije odnosile su se na buduće izazove i mogućnosti Kohezijske politike kao investicijske politike Europske unije u pronalaženju odgovora na globalne izazove, jačanje otpornosti regija i gospodarsko-socijalne izazove u modernom dobu tehnološkog razvoja. Kako je tom prilikom naglašeno Hrvatskoj je, kao jednoj od sedamnaest država Europske unije "prijatelja Kohezije", važno da Kohezijska politika i u budućoj omotnici podupire ravnomjeran razvoj država članica EU-a. 

Predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Marko Pavić sudjelovao je na panelu na kojem se razgovaralo o budućnost Kohezijske politike sa stajališta  "insajdera". U izlaganju je zastupnik Pavić izjavio kako smatra da bi se sljedeća financijska perspektiva trebala posebno fokusirati na poticanje konkurentnosti i inovacija te socijalnu koheziju. –Odličan primjer poticanja inovacija je projekt osnivanja Centra kompetencija za dizajniranje i procesuiranje čipova na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu koji je dio europske inicijative "Čipovi za Europu" i koja podržava inovacije i konkurentnost Europske unije u ovom području, rekao je Pavić te kao odličan primjer socijalne kohezije naveo projekt "Zaželi" financiran europskim sredstvima kojim se zapošljavaju žene u ruralnim područjima i osigurava skrb za starije stanovništvo. 

Također, Pavić je najavio i zajedničku sjednicu Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije i Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta krajem listopada ove godine na kojoj će se raspravljati o budućnosti Kohezijske politike te razvoju otoka s obzirom da je Hrvatska jedna od dviju zemalja Europske unije koje imaju poseban Zakon o otocima te naglasio kako se u otoke u zadnjih nekoliko godina uložilo više od dvije milijarde eura.

Kohezijska politika čini gotovo trećinu europskog proračuna. Kako je naglašeno tijekom konferencije Hrvatskoj je u ovom desetljeću iz europskih sredstava na raspolaganju 25 milijardi eura, a nakon deset godina članstva u Uniji u njezin smo proračun uplatili 5,2 milijarde eura, a povukli 17,1 milijardu eura koji su namijenjeni za ravnomjerni regionalni razvoj i transformaciju Hrvatske te kreiranje radnih mjesta. 

Konferenciju je organiziralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s ciljem formiranja nacionalnog stajališta o Kohezijskoj politici nakon 2027. godine.